h

Opinie

11 februari 2015

Opinie: Pretpark Limburg

Foto: mvr

Toverland eigenaar Jean Gelissen is geheid een goed ondernemer. Of zijn plan om het mega attractiepark ‘Nature Wonder World’ (NWW) in Brunssum te bouwen zal slagen is maar de vraag. Voor de realisatie is hij afhankelijk van een investering van de provincie Limburg van 100 miljoen euro om het totale kostenplaatje van 530 miljoen te dekken. Opmerkelijk is het laatste voorstel om naast de nagemaakte ‘Grand Canyon’, vulkaan ‘Vesuvius’ en de ‘Mount Everest’ ook een ‘Limburg Plaza’ toe te voegen. In dit plan wordt Het Vrijthof nagebouwd en omringt met Limburgse blikvangers zoals de Sint Janskerk en het Romeins Badhuis. Een briljant idee of een gekunsteld plan om de provincie over de streep te trekken? Het naamgebruik ‘Limburg’ is immers geld waard, zo is gebleken.

Lees verder
2 februari 2015

Opinie: Einde aan ongelijke behandeling

De SP in Provinciale Staten maakt bij de komende verkiezingen deel uit van een zogenaamde regenboogcoalitie voor de bestrijding van ongelijke behandeling en ter bevordering van de homo- en transgenderemancipatie. De campagne is een idee van Roze Limburg en de LHBT. Roze Limburg en stichting LHBT kunnen rekenen op steun van de SP! Lijsttrekker Daan Prevoo schreef er onderstaand artikel over.

Lees verder
28 augustus 2013

Opinie: Verdienen aan gezondheid

Gezond zijn betekent meer dan niet ziek zijn. Gezond zijn is optimaal leven op lichamelijk, mentaal en sociaal vlak. Daar is meer voor nodig dan medische zorg of op winst berekende indicaties voor thuiszorg. Zorg is een product geworden waar velen tegen hun wil afhankelijk van zijn. Is het economische vraag-en-aanbodprincipe wel ethisch verantwoord? Hoe menswaardig is onze zorg als we mensen die genezen kunnen worden niet helpen omdat de behandeling te duur is?

Lees verder
1 februari 2012

Opinie: Iets moois maken met handen is niet sexy

‘Kennis’ is hét toverwoord voor de provincie Limburg. Tijdens de vergadering van de Statencommissie Economie en Bestuur die van donderdagavond tot vrijdagmiddag duurde, buitelden de Statenleden over elkaar heen omdat de een nog meer dan de ander vond dat Limburg zoveel mogelijk ‘kenniswerkers’ moet binnenhalen.

Lees verder
26 oktober 2011

Opinie: Naar een nieuwe balans

Onze samenleving staat aan de vooravond van een grote maatschappelijke kentering. Burgers over de hele wereld tonen hun onvrede en zelfs afkeer van het huidige financiële systeem. We leven in een tijd waarin iedereen bespeurt dat het goed mis is. Decennialang zijn we geknecht als moderne slaven. Produceren en consumeren leek onze enige levensbestemming. De menselijke waarden die horen bij ons geboorterecht hebben we geofferd aan de Goden van de ‘vrije markt’.

Lees verder
10 augustus 2011

Rekenmachines en ego's

Er woedt een veenbrand. Onder de Limburgse heuvels en de zandgronden smeult de aarde. Mensen voelen zich in de steek gelaten en merken dat de gevestigde orde geen oplossingen heeft voor hun dagelijkse problemen.

Lees verder
28 augustus 2010

Gesponsorde achterkamers

Afgelopen donderdag was het voor de Limburgse bobo’s weer feest. Bestuurders van gemeenten en provincie konden op koste van parkeergigant Q-Park eten, drinken en vooral netwerken op het Vrijthof in Maastricht. Veilig afgeschermd van de gewone mensen werd er door de aanwezige CDA’ers, PvdA’ers en VVD’ers vooral gegniffeld over de opstelling van de gemeente Heerlen. Want al enkele maanden geleden had de gemeente Heerlen laten weten dat bestuurders van deze gemeente zich niet op kosten van het bedrijfsleven zouden laten fêteren.

Lees verder
13 augustus 2010

'Boek A74 nog lang niet dicht'

Maandag tekende demissionair minister Eurlings het tracébesluit voor de A74. De Venlose SP-raadsleden Alexander Vervoort en Ton Heerschop zijn kritisch.

Lees verder
27 juli 2010

Meehuilen met Wilders

De opmars van Wilders zorgt in Limburg voor veel beroering. Mensen maken zich zorgen over de verharding van de samenleving, of schamen zich zelfs voor hun Limburgse afkomst. Niet alle Limburgers stemden op Wilders en niet alle Wilders-stemmers zijn racisten. Voor veel mensen heeft de politiek zich vervreemdt van de samenleving. Een stem op Wilders is in veel gevallen een protest tegen de gevestigde orde.

Lees verder
19 juli 2010

Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg: Brussel in het klein

In de raadsvergadering van 14 juli sprak de raad over een bijdrage van circa € 40.000,- van de gemeente Weert aan de GOML. Uit de discussie bleek duidelijk dat datgene waar de SP bij de aanvang van dit GOML-'avontuur' voor heeft gewaarschuwd, werkelijkheid is geworden. Andere gemeentes en de provincie beslissen over de besteding van een deel van het Weerter belastinggeld. Een verkeerde weg voor samenwerking in Midden-Limburg vindt fractievoorzitter Herman Beuvens van de SP in Weert.

Lees verder

Pagina's

U bent hier