h

Opinie: Iets moois maken met handen is niet sexy

1 februari 2012

Opinie: Iets moois maken met handen is niet sexy

‘Kennis’ is hét toverwoord voor de provincie Limburg. Tijdens de vergadering van de Statencommissie Economie en Bestuur die van donderdagavond tot vrijdagmiddag duurde, buitelden de Statenleden over elkaar heen omdat de een nog meer dan de ander vond dat Limburg zoveel mogelijk ‘kenniswerkers’ moet binnenhalen.

“Limburg heeft meer hoogopgeleiden nodig. De knappe koppen moeten zich in onze provincie vestigen. De braindrain moet een halt toe worden geroepen. Hoogopgeleide jongeren moeten voor onze provincie behouden blijven.”

Allemaal waar, maar toch is dit het halve verhaal. Want wie bouwen de kantoren? Wie maken de zonnepanelen? Wie stellen de machines in? Wie bouwen de auto’s? Precies, de vaklui waar in alle nota’s en plannen van de provincie amper over wordt gesproken. Hoogopgeleiden zijn sexy, de mensen die iets moois kunnen maken met hun handen blijkbaar niet.

Volgens de provincie zorgen banen voor hoogopgeleiden ook automatisch voor meer werkgelegenheid voor voor mensen die een Vmbo of Mbo opleiding hebben genoten. Toch is dit geen automatisme. Want wat als hier producten worden ontwikkeld die in China worden geproduceerd?

Limburg heeft niet alleen behoefte aan ‘kennis en innovatie’. Ook de maakindustrie is van groot belang voor de inwoners van Limburg en onze economie. Want zeker in deze tijd moet er voor iedere Limburger een baan zijn, de provincie is er niet alleen voor de mensen die een Hbo opleiding of hoger hebben gevolgd.

Er valt veel te zeggen over de kloof tussen ‘burger’ en politiek. Wij zijn er van overtuigd dat veel politici zich blind staren op ondernemers en hoogopgeleiden en dat dit een van de belangrijkste oorzaak van deze kloof is. Ondernemers en hoogopgeleiden krijgen ruim baan, terwijl schoonmakers, thuiszorgmedewerkers, chauffeurs en fabrieksarbeiders worden geconfronteerd met ontslag, concurrentie uit Oost-Europa en minder loon. En wanneer je een uitkering hebt of bij een sociale werkplaats hebt, dan ben je volgens diezelfde politici een ‘profiteur’ en heb je al helemaal pech.

Voor de inwoners van Limburg is het van het grootste belang dat de miljoenen die nu alleen in ‘kennis en innovatie’ worden gestoken ook in directe werkgelegenheid worden gestoken. Limburg heeft ook behoefte aan fabrieken waar de producten die hier zijn bedacht en ontwikkeld ook daadwerkelijk worden gemaakt. Want aan alleen glimmende brochures met ideeën en kantoren vol witte boorden hebben we niks. Juist de mensen die iets moois kunnen maken met hun handen vormen de basis van onze economie.

Dit artikel is geschreven door SP Statenleden Math Voncken en Thijs Coppus en is vandaag gepubliceerd in de Limburgse kranten.

U bent hier