Rekenmachines en ego's
Rekenmachines en ego's
Er woedt een veenbrand. Onder de Limburgse heuvels en de zandgronden smeult de aarde. Mensen voelen zich in de steek gelaten en merken dat de gevestigde orde geen oplossingen heeft voor hun dagelijkse problemen.
Terwijl de Limburgse elite bezig is met de ‘branding' van Zuid-Limburg, het ‘herstructureren’ van woonwijken en meer hoogopgeleiden naar Limburg wil halen, worden gewone Limburgers geconfronteerd met ontslag, hun buurt die wordt afgebroken, de dorpsschool die moet sluiten en winkels die verdwijnen.
Langzaam maar zeker hebben de ego’s en de calculerende technocraten de macht overgenomen. Maatschappelijke problemen worden vermalen tot tabellen of opgeblazen tot prestigeprojecten. Want iedere bestuurder wil wel iets achter laten voor het nageslacht. Al is het maar een nieuwe weg, een fusie tussen twee voetbalclubs of de Floriade. Toch kunnen de ego’s en rekenmachines niet verhullen dat het ontbreekt aan empathie voor gewone mensen.
Want wie gaan er gebukt onder het modieuze gewauwel over ‘herstructureringen’ en de ‘flexibilisering van de arbeidsmarkt’? Niet de ego’s en de rekenmachines, maar de mensen die dag in dag uit keihard moeten werken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.
Want voor een man van 59 die na 30 jaar lang bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, wordt ontslagen, leidt de flexibilisering van de arbeidsmarkt tot een toekomst vol onzekerheden. En voor de familie die 2 generaties lang in dezelfde wijk heeft gewoond, levert de sloop van hun buurt geen nieuwe kansen op maar betekent dit het uiteenvallen van een hechte sociale gemeenschap.
Al veel te lang wordt Limburg van bovenaf geregeerd. En dit moet andersom. Niet het marmer van het provinciehuis, maar de bakstenen van de buurten zijn allesbepalend voor de toekomst onze provincie.
Limburg moet daarom ophouden met het pompen van geld in zinloze projecten die gericht zijn op uiterlijk vertoon, op de bestuurders met een te groot ego. Stop geen miljoenen in de promotie van Zuid-Limburg, maar investeer dit geld in het opknappen van buurten en een mooi landschap. Haal de miljard euro die de provincie ontving bij de verkoop van Essent maar snel terug van de beurs, verkoop alle staatsobligaties en investeer de opbrengst in de Limburgse economie, de maakindustrie en het opwekken van duurzame energie. Stop met de bouw van nieuwe villa’s en besteed het geld aan het opknappen en bouwen van huurwoningen en stop met de culturele hoofdstad en hou bibliotheken, volksuniversiteiten en muziekscholen open.
Limburg moet zichzelf opnieuw uitvinden, zich ontdoen van alle gladde praatjes. De buurten en dorpen zijn onze basis. Niet de ego’s en de rekenmachines.
Dit opinieartikel is geschreven door Thijs Coppus en vandaag gepubliceerd in de Limburgse kranten.
- Zie ook:
- Opinie