h
Programma 2015-2019

3. Limburg geeft energie

 
"Limburg maakt werk van nieuwe energie”
 

Foto: mvr

Tot nu toe hebben achtereenvolgende coalities in Limburg meer over duurzaamheid en energie uit hernieuwbare bronnen gesproken dan dat er daadwerkelijk iets is uitgevoerd. Er moet nu eindelijk écht werk worden gemaakt met zowel energiebesparing als de opwekking van duurzame energie. Het opwekken van schone energie zorgt voor extra werkgelegenheid in een gezonde leefomgeving. Energie is een primaire levensbehoefte en mag wat de SP betreft niet zonder meer worden overgelaten aan de markt. De SP wil dat Limburg de meest duurzame provincie van Nederland wordt, waarbij we onze energie zelf opwekken en deze zo goedkoop mogelijk aanbieden aan onze inwoners.

Limburg heeft twee gezichten. Het ene is dat van een mooie provincie, waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Het andere gezicht is niet zo fraai. De enorme schaalvergroting in de landbouw met negatieve gevolgen voor mens, dier en milieu, de ongewenste groei van bedrijventerreinen, problemen in de handhaving van milieuoverlast, grote vervuilende industrie zowel in Limburg als de grensgebieden met Duitsland en België̈ en de aantasting van landschap, rust en ruimte. Limburg moet duurzamer worden, alleen al vanwege onze verantwoordelijkheid voor het milieu. Duurzaamheid is gebaseerd op een lange termijnvisie, maar hier moet direct écht werk van worden gemaakt. Nederland loopt in vergelijking met omringende landen achter. Een duurzame samenleving respecteert het milieu, verspilt minder, zorgt voor een gezonde en prettige woon- en werkomgeving, maar bespaart ook nog op langere termijn veel geld.

Onze voorstellen
  • De provincie zet in op een omschakeling van vervuilende productiemethoden naar duurzame productiemogelijkheden voor zowel de industrie als landbouw.
  • De provincie gaat werken aan versterking van de kwaliteit van de leefomgeving, luchtkwaliteit, de natuur en het landschap, waarbij respect voor alles wat leeft voorop staat.
  • De provincie stimuleert regionale duurzame energieproductie en daarmee meer onafhankelijkheid van vervuilende fossiele brandstoffen van elders. Regionale productie van energie is niet alleen schoner, maar ook minder gevoelig voor storingen van buitenaf en levert op termijn geld op.
  • Om het groeiende aantal (kleinschalige) producenten van duurzame energie zekerheid te kunnen bieden om aan het netwerk te leveren, zet de provincie een nieuw eigen energiebedrijf op. Dit bedrijf zorgt voor de productie, inkoop en distributie van energie. Samenwerking met particulieren, onderwijsinstellingen en bedrijven is hierbij het uitgangspunt.
  • De provincie stimuleert het gebruik van zonne-energie. Daken van gebouwen vormen grote onbenutte oppervlaktes die een nuttige bestemming kunnen hebben. Er komt een concreet plan voor het plaatsen van zonnepanelen op gebouwen. De provincie geeft met haar eigen gebouwen het goede voorbeeld. Kennis van zonne-energie is zo ontwikkeld dat uitvoering direct kan plaatsvinden.
  • De provincie stimuleert het gebruik van waterkrachtenergie. Stromend water heeft een grote permanente energiepotentie die nog steeds niet benut wordt. Het kleinschalig opwekken van energie met watermolens in beken en riolen wordt ook gestimuleerd. Dit geldt eveneens voor energie uit de Maas. Dit mag echter niet leiden tot schade aan faunabestanden. Nader onderzoek kan leiden tot een plan van aanpak en verantwoorde uitvoering.
  • Windmolens zijn belangrijk in de verduurzaming van onze energievoorziening. Bij plaatsing van windturbines moeten omwonenden financieel mee kunnen profiteren van de energie die in hun directe omgeving wordt opgewekt. Nieuwe technieken op het gebied van windenergie, met minder overlast, dienen op de voet gevolgd te worden en waar mogelijk toegepast te worden.
  • De provincie gaat energie uit aardwarmte serieus verder onderzoeken en maakt plannen voor het uitvoeren van meer experimenten. Oude mijngangen hebben mogelijkheden om energie op te wekken en dit kan op een veilige manier geschieden.
  • Het Mijnwaterproject in Heerlen (een combinatie van inzet van aardwarmte, koude/warmteopslag en hergebruik van energie) en restwarmteprojecten dienen op de voet gevolgd te worden en indien zinvol uitgebreid te worden.
  • Schaliegasproductie uit fossiel gesteente gaat gepaard met aantasting van bodem, grondwater en lucht en wordt daarom afgewezen: Limburg was, is en blijft schaliegasvrij!
  • Kernenergie lijkt schoon maar is het niet. Het risico op een ongeluk is klein, maar als het gebeurt is het een ramp op wereldschaal. Voor radioactief afval is geen afdoende oplossing. In Limburg is daarom geen plaats voor kernenergie! Vanwege de gevaren voor de directe omgeving, waaronder een deel van Zuid-Limburg, maakt de provincie zich hard voor sluiting van de verouderde kerncentrales in Tihange.
  • Kassen in de tuinbouw, maar ook andere vormen van landbouw hebben grote onbenutte potenties op het gebied van duurzaamheid. Er komt verder onderzoek naar het benutten van energie uit tuinbouwkassen. Dit levert, naast voordelen op gebied van duurzaamheid, ook financiële voordelen op en is daarmee een mogelijke inkomstenbron voor tuinbouwers.
  • Op alle plekken waar gewerkt wordt zoals in de industrie, administratie, onderwijs en welzijnsector, worden energie en goederen verbruikt. Veel hiervan is verspilling. Aan de hand van goederen die weggegooid worden kan bekeken worden op welke wijze besparing kan plaatsvinden. De provincie kan hierbij helpen door in te zetten op bewustwording. Deze taak past bij de ambitie om de meest duurzame provincie te worden.
  • Zelfs ernstige luchtvervuilers zoals het wegverkeer, maar ook het asfalt, kunnen een duurzame nevenfunctie krijgen. Er komt een project voor het winnen van energie uit asfalt. Tevens wordt alsnog bekeken of in de A2 tunnel te Maastricht een project voor warmteopwekking in combinatie met filtering van vervuilde lucht op langere termijn zinvol en financieel haalbaar is. De positieve invloed op de volksgezondheid mag hier (en bij andere projecten) ook in geld uitgedrukt worden.
  • De provincie heeft meer aandacht voor het voorkomen en opruimen van zware bodem- en luchtverontreiniging zoals bij Edelchemie in Panheel en Componenta in Hoensbroek. Ook zet de provincie in op het terugdringen van gebruik van schadelijke pesticiden en stimuleert duurzame landbouw. Er komt een verbod op verbranding van afval (rioolslib) als dit de lucht vervuilt of voor andere vuilverbrandingsovens zelfs verboden is.

U bent hier