h
Programma 2015-2019

1. Limburg 100% sociaal

 
"De provincie werkt samen met gemeenten aan een 100% sociaal Limburg”

Foto: mvr

Door de vele bezuinigingen en nieuwe taken hebben steeds meer gemeenten minder geld om haar taken naar behoren uit te voeren. De provincie heeft geen rechtstreekse taken meer als het gaat om zorg. De provincie kan echter wel, vanuit het belang van het welzijn van haar inwoners, bijdragen aan een gezond leefklimaat en een leefbare omgeving. Daarom moet de provincie, in samenwerking met gemeenten en andere belanghebbende partijen, mede-verantwoordelijkheid nemen door solidair te zijn met gemeenten en deze te ondersteunen op het gebied van zorg, armoedebestrijding en op peil houden van voorzieningen

 
Omgaan met bevolkingskrimp

De bevolkingsdaling in Limburg drukt ook de komende decennia haar stempel op de ontwikkelingen in Limburg. Niet alleen in de steden maar ook in veel dorpen en buurten ontstaan problemen door het verdwijnen van voorzieningen, groeit de leegstand en verloedert de omgeving. Deze krimp moet afgezwakt worden door Limburg weer een aantrekkelijke vestigingsregio te maken. Goed openbaar vervoer, betaalbare woningen, onderwijs dat aansluit op werk, banen en een bloeiende culturele sector zijn voorwaarden om in Limburg goed te kunnen wonen, werken en leven. De provincie moet zich, samen met gemeenten, inspannen om het voorzieningenniveau in steden, dorpen en wijken op een voor bewoners goed niveau te houden en nieuwe kansen te creëren op alle leefgebieden waar gemeenten dat niet meer alleen kunnen.

Onze voorstellen
  • De provincie moet in samenwerking met gemeenten bijdragen aan het in stand houden van voorzieningen in buurten en dorpen, bijvoorbeeld via ondersteuning van de realisatie van multifunctionele centra waar ontmoeting en het aanbieden van diensten centraal staan. Denk hierbij aan een consultatiebureau, centrum voor jeugd en gezin, wijkverpleging maar ook voor boekenuitleen en de huisvesting van verenigingen.
  • Daar waar voorzieningen als (sport)verenigingen, winkels of peuterspeelzalen uit dorpen en buurten verdwijnen, moet de provincie er voor zorgen dat belangrijke voorzieningen voor iedereen bereikbaarheid zijn door goed openbaar vervoer.
 
Welzijn en gezondheid

Uit onderzoeken blijkt dat de gezondheidssituatie van Limburgers slechter is dan die van de rest van Nederland. Vergrijzing, maar ook armoede, een laag opleidingsniveau en ongezonde leefgewoonten hebben een negatieve invloed op de gezondheid van Limburgers. Door actief te werken aan het verbeteren van het woon-, werk-, en leefklimaat in Limburg, kan de provincie een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid van haar inwoners.

Per 1 januari 2015 heeft de provincie haar taken op het gebied van de jeugdzorg overgedragen aan de gemeenten. Dit betekent niet dat de provincie nu rustig achterover moet gaan leunen. Vanuit de kennis en ervaring én in het belang van kinderen en gezinnen, moet de provincie waar nodig de gemeenten blijven ondersteunen. Daarnaast moet de provincie zich hard maken voor het behoud van werkgelegenheid in de (jeugd)zorg.

Onze voorstellen
  • De provincie dient de gemeenten waar mogelijk te ondersteunen in het aanpakken van gezondheidsproblemen door sociale of economische achterstand.
  • Daar waar bij de overdracht van de jeugdzorg naar gemeenten problemen ontstaan, moet de provincie de eerste jaren blijven bijspringen met kennis en/of middelen. Om de transformatie van de zorg binnen gemeenten te ondersteunen, richt de provincie een innovatiefonds op.
  • De provincie stelt middelen beschikbaar om initiatieven en innovatie op het gebied van zorg en welzijn te stimuleren en mogelijk te maken. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de gevolgen van de bevolkingskrimp en verbetering van de gezondheid in Limburg.
  • De provincie zet alles in het werk om volwaardige streekziekenhuizen binnen Limburg te behouden. Goede basiszorg als verloskunde, kindergeneeskunde en spoedeisende hulp moeten in iedere regio beschikbaar blijven.
 
Goed en betaalbaar wonen

De huurprijzen van de sociale woningen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen terwijl steeds meer mensen minder kunnen betalen. Steeds meer mensen met een koopwoning komen financieel in de problemen. Iedereen moet in Limburg een goede en betaalbare woning kunnen vinden. Om jongeren een goede start te geven en de sociale samenhang van buurten te verbeteren, is het belangrijk dat de provincie er op toeziet dat er in Limburg voldoende betaalbare (huur)woningen zijn. Omdat het aantal ouderen in Limburg de komende jaren zal blijven toenemen, zal ook het woningaanbod hierop aangepast moeten worden. De SP vindt dat het woningenprobleem nu eindelijk eens goed aangepakt moet worden.

Onze voorstellen
  • Er komt een provinciaal plan voor de renovatie en bouw van goedkope en betaalbare sociale huurwoningen in de hele provincie. Op deze manier wordt voorkomen dat in gemeenten vooral dure woningen worden gebouwd, waardoor mensen met een laag inkomen, jongeren en starters op de woningmarkt geen woning kunnen vinden. Tegelijkertijd zorgen we hiermee voor meer werk in de bouw.
  • Bij woningbouwprojecten waarbij de provincie betrokken is, gaat renovatie voor sloop en nieuwbouw. Het opknappen en isoleren van woningen is een duurzamere en betere oplossing.
  • De provincie verleent geen steun aan de sloop van sociale woningbouw zonder dat er een alternatief voor de bewoners in dezelfde prijsklasse is.
  • Het bouwen van levensloopbestendige- en energiezuinige woningen, evenals het duurzaam renoveren van (huur)woningen, wordt gestimuleerd.
  • Voor onverkoopbare woningen wordt een provinciaal plan gemaakt om mensen te helpen bij verkoop of verhuur.
 
Sport en beweging

Niet iedereen kan sporten of bewegen. Voor steeds meer gezinnen is het onbetaalbaar geworden of zijn er te weinig voorzieningen in de buurt. Een laagdrempelig en breed sportaanbod levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van onze samenleving. Sport verbindt mensen en voorkomt sociale uitsluiting. Daarnaast is meer bewegen gezond voor jong en oud. Hoe jonger mensen met sporten beginnen, hoe langer zij actief blijven.

Onze voorstellen
  • Initiatieven om meer Limburgers te laten bewegen krijgen ondersteuning, want deze komen de gezondheid ten goede. De provincie zet hierbij in op amateur- en breedtesport en bewegen voor ouderen en mensen met een beperking.
  • Ieder kind moet kunnen sporten. Samen met gemeenten en maatschappelijkeorganisaties (zoals het jeugdsportfonds) zorgen we ervoor dat ieder kind toegang heeft tot een sportvereniging.
  • Ieder kind moet leren zwemmen! Het is een gezonde basisvaardigheid die ook zorgt voor veiligheid. De provincie gaat zich inzetten om, samen met gemeenten, schoolzwemmen weer mogelijk te maken.
  • Topsportevenementen kunnen alleen aanspraak maken op provinciale subsidie als zij dit koppelen aan breedtesport en daarmee iets terugdoen voor de samenleving. De provincie is terughoudend in het financieren van internationale sportevenementen en stopt met het betalen van tekorten terwijl commerciële organisaties vaak profiteren ten koste van Limburgse bedrijven.
  • De provincie zal geen middelen beschikbaar stellen voor commerciële (betaalde) sport of fusies van betaalde sportclubs. Professionele topsport dient door commerciële partijen bekostigd te worden; de provincie kan wel op facilitair gebied ondersteuning bieden.
  • De Provincie helpt gemeenten bij het openhouden van sportvoorzieningen als openbare zwembaden en sportaccommodaties die door meerdere verenigingen worden gebruikt.

U bent hier