Programma 2015-2019
2. Limburg werkt
"Aan de slag om voor elk opleidingsniveau nieuwe banen te scheppen"
Niet alleen de economische crisis, maar ook de aanhoudende bezuinigingen hebben de afgelopen jaren hun tol geëist. Tienduizenden mensen hebben hun baan verloren en veel bedrijven, met name in het midden- en kleinbedrijf zijn failliet gegaan. Een groeiende groep zelfstandige ZZP-ers in o.a. de bouw en de zorg wordt uitgebuit en
kan amper het hoofd boven water houden. De hoogste tijd om werk te maken van banen voor élk opleidingsniveau!
De maakindustrie vormt een belangrijk onderdeel van de Limburgse economie en moet zoveel mogelijk behouden blijven, omdat het voor banen zorgt voor mensen met een lage opleiding. Tegelijkertijd moet de provincie inzetten op vernieuwing van producten en diensten. Investeren in kennistechnologie is noodzakelijk voor nieuwe banen en om de concurrentie met andere regio’s aan te kunnen. De provincie heeft hier de rol van aanjager door gemeenten, bedrijven, onderwijs, creatieve ondernemers en onderzoeksinstellingen bij elkaar te brengen en deze te steunen om kansen waar te maken.
De SP wil dat er komende jaren heldere keuzes worden gemaakt voor zaken waar Limburg goed in is en waarin de provincie zich kan onderscheiden door te investeren in productie en ontwikkeling van duurzame energiebronnen. Door in te zetten op versterking van de
landbouw. Door gericht te investeren in kennis, technologie en logistiek. Door Limburg nog aantrekkelijker te maken voor toerisme en recreatie. Door te zorgen voor een goed geschoolde beroepsbevolking, waarbij de aansluiting tussen opleidingen en arbeidsmarkt van het allergrootste belang zijn.
Onze voorstellen:
- Economische ontwikkelingen en investeringen die concrete banen opleveren en het vestigingsklimaat verbeteren moeten door de provincie worden ondersteund. Bij deze (financiële) ondersteuning worden altijd concrete en transparante afspraken gemaakt, die jaarlijks worden geëvalueerd.
- De provincie gaat samen met gemeenten, vakopleidingen, vakbonden, ondernemers en uitkeringsinstanties regionale economische plannen maken om nieuwe banen te creëren en het huidige aantal banen te behouden. Bij het creëren van werkgelegenheid moet bijzondere aandacht zijn voor doelgroepen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, zoals jongeren, 45-plussers en mensen met een arbeidsbeperking.
- Vanuit de provincie gaat momenteel veel geld via commerciële loopbaanbegeleidings- en coachingbureaus naar allerlei projecten om werklozen aan het werk te krijgen. Dit geld moet voortaan rechtstreeks naar gemeenten voor structurele projecten en initiatieven van scholen en/of werkgevers.
- Het MKB is, net als de landbouw, van groot belang voor de economie en werkgelegenheid. De provincie moet in het belang hiervan ook innovatie in het MKB stimuleren door voortzetting en zelfs uitbreiding van het MKB-fonds. Ondernemers (MKB, landbouw, ZZP én creatieve industrie) met kansrijke plannen moeten hier een beroep op kunnen doen nu de banken het laten afweten en alleen nog kredieten verlenen tegen vaak onacceptabele voorwaarden en aan een beperkt aantal bedrijven.
- De provincie moet zelf, met gemeenten en met alle Limburgse werkgevers bindende afspraken maken over voldoende en kwalitatief goede werkervarings- en stageplekken voor zowel vmbo-, mbo- als hbo-studenten.
- De provincie streeft naar behoud van werkgelegenheid in de zorg. Begeleiding van werk naar werk en om- en bijscholing zijn hierbij noodzakelijk om gekwalificeerd personeel te behouden voor de zorg. Innovatieve ontwikkelingen in de zorg zijn ook van belang voor onze economie en krijgen volle steun.
- Arbeidsmigranten werken conform in Nederland geldende arbeidsvoorwaarden en cao’s om arbeidsverdringing én uitbuiting te voorkomen. Arbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke en legale huisvesting om overlast en uitbuiting te voorkomen. De provincie zal hier samen met gemeenten toezicht op houden en werkgevers stimuleren om buitenlandse werknemers deel te laten nemen aan taal- en integratielessen.
- Het verdringen van arbeidsplaatsen door de ‘gedwongen’ inzet van vrijwilligers en gedwongen mantelzorg wijzen we af.
- De provincie zet in op betere bereikbaarheid en de (her)inrichting van bestaande bedrijventerreinen, daarbij rekening houdend met de omgeving en de gevolgen voor natuur en luchtkwaliteit. De provincie moet het voortouw nemen in het maken van afspraken tussen gemeenten om de onderlinge concurrentie van bedrijventerreinen in het lokken van bedrijven te stoppen.
- De provincie zet zich in om ambachtelijke vakonderwijs naar Limburg te halen. Scholen voor beroepsonderwijs dienen, naast algemene educatieve taken, optimaal in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en sectoren waar dringend mensen nodig zijn.
- De provincie doet samen met gemeenten onderzoek naar de kwaliteit en kwantiteit van recreatieve en toeristische mogelijkheden. In overleg met gemeenten, VVV, Leisureport en andere partijen in de toeristenbranche wordt bekeken hoe de recreatieve en toeristische functies verbeterd kunnen worden hierbij gaat het om aantrekkelijke verbindingen tussen natuur, cultuurhistorisch erfgoed, kunst en cultuur, sport en de promotie hiervan.