h
Programma 2015-2019

7. Limburg bestuurt

 
“De provincie biedt ondersteuning waar de nood het hoogst is”

Inwoners van Limburg zijn geen klanten van de provincie. Ze vormen de bondgenoten in de strijd voor een mooiere, eerlijkere en socialere provincie. De Limburgers moeten daarom meer invloed krijgen bij provinciale projecten. Niet aan het eind, als de plannen al klaar zijn, maar aan het begin, als de plannen nog moeten worden gemaakt. De provincie moet zich meer en beter inspannen om de Limburgse bevolking te betrekken bij besluitvorming door te blijven luisteren en dáár te ondersteunen waar de nood het hoogst is.

Limburg is voortdurend in beweging. Het aantal inwoners neemt af, vooral het aantal jongeren, terwijl het aantal ouderen toeneemt. De komende jaren zal de provincie samen met de Limburgse bevolking, gemeentebesturen en de landelijke overheid alles in het werk moeten stellen om het welzijn van de bevolking op zijn minst op peil te houden. Dit betekent dat er prioriteiten moeten worden gesteld. Werkgelegenheid, goede zorg, betaalbare woningen, goed openbaar vervoer zijn de belangrijkste aandachtspunten. Maar ook op duurzaamheid en een gezonde leefomgeving dienen een hoge prioriteit dienen te krijgen. De provincie moet dit samen met de gemeenten oppakken. Het bestuur van Limburg moet als kernwaarden hebben: integriteit, openheid en bereikbaarheid. Daarnaast moet het bestuur sober omgaan met gemeenschapsgeld als het gaat om eigen voorzieningen..

Onze voorstellen
  • De provincie zal voor haar eigen activiteiten zoveel mogelijk samenwerken en aanbesteden bij maatschappelijk verantwoorde ondernemingen. Deze bedrijven hebben een eerlijke beloning voor alle werknemers, geen exorbitante salarissen of bonussen, discrimineren niet op afkomst en leeftijd, hebben of nemen mensen in dienst met een handicap en/of een afstand tot de arbeidsmarkt en komen bij voorkeur uit de regio zelf. De provincie zal de aanbestedingen van (grote) projecten dusdanig inrichten, dat ook kleinere regionale en lokale bedrijven zich kunnen inschrijven en een eerlijke kans maken om mee te doen.
  • Bij organisaties en instellingen die subsidie krijgen van de provincie is het inkomen van bestuurders in overeenstemming met de landelijke norm.
  • Het provinciebestuur en Provinciale Staten maken zich sterk voor belangen van haar inwoners en organisaties, door deze belangen telkens weer bij het kabinet en de Tweede Kamer onder de aandacht te brengen. Daarbij gaat het ook om zaken die wettelijk niet bij de kerntaken van de provincie horen, maar wel van grote invloed zijn op de Limburgse bevolking en leefbaarheid, zoals de mijnschade, mijnwerkerspensioenen, illegale wietteelt en drugslaboratoria.
  • De SP wil dat de waterschappen worden opgeheven en dat de provincie de uitvoering overneemt.
  • De provincie gaat niet op zoek naar een hoog rendement op haar kapitaal door risicovol te beleggen, maar houdt het op sociaal-maatschappelijk verantwoord ondernemen of schatkistbankieren.
Binnen het provinciaal bestuur dient gezocht te worden naar verdere bezuinigingen. Het communicatiebudget van Gedeputeerde Staten wordt geminimaliseerd door inwoners op een andere wijze beter te informeren over provinciale aangelegenheden. De vergoedingen voor bestuurders en Statenleden kunnen omlaag. Het gehele takenpakket van de provincie wordt stapsgewijs onderworpen aan een onderzoek naar de kosten en baten.
  • Het inhuren van externen wordt beperkt. In plaats hiervan zet de provincie zich in voor de totstandkoming van een team van specialisten van gemeenten en andere provincies op diverse beleidsterreinen.
  • Regels voor integriteit en declaraties van bestuurders worden aangescherpt.
Voltijd gedeputeerden en de Commissaris van de Koning hebben geen betaalde bijbanen meer.

U bent hier