h

Provinciale Staten Limburg stemmen in met motie tegen uitbuiting arbeiders

8 februari 2014

Provinciale Staten Limburg stemmen in met motie tegen uitbuiting arbeiders

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten van 7 februari dienden de SP en de PvdA samen een voorstel in om uitbuiting van (buitenlandse) arbeiders te bestrijden en bij aanbestedingen aan de voorkant goede en juridisch bindende afspraken vast te leggen. Het voorstel is met ruime meerderheid aangenomen.

Dagblad De Limburger publiceerde als eerste over vermeende wantoestanden en mogelijke uitbuiting van Portugese en Poolse arbeiders bij de aanleg van de A2 tunnel bij Maastricht. De cao-regels werden niet nageleefd en buitenlandse uitzendbureaus lieten Portugese en Poolse arbeiders betalen voor bewoning van sloopwoningen grenzend aan de bouwplaats voor een absurd bedrag. Daarnaast moesten de arbeiders voor zogenaamde logistieke kosten betalen zoals woon- werkverkeer, vliegtickets enz. Maandelijks werd daar ruim 950 euro voor ingehouden op hun loon. “De publicatie van onderzoeksjournalist Rob Cox heeft deze wantoestanden aan het licht gebracht. De ondertunneling van de A2 is een project in opdracht van het Rijk, De provincie Limburg en de gemeente Maastricht. Als overheid mag je niet laten gebeuren dat een project van deze omvat besmet raakt door onduidelijke afspraken over het naleven van de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden. Uitbuiting door malafide buitenlandse uitzendbureaus die de buitenlandse bouwvakkers leverden met medeweten van de aannemers is absoluut onacceptabel voor de SP”, zegt fractievoorzitter Daan Prevoo.

Naar aanleiding van de berichten over wantoestanden bij de A2 tunnel heeft de SP de provincie meteen opgeroepen om in te grijpen. Dat resulteerde in een expertonderzoek en zelfs een gang naar de rechter. Van de toezeggingen dat de arbeiders hun geld terug zouden krijgen is slechts de helft waargemaakt. Ook de rechter kon niemand aansprakelijk stellen, omdat in de contracten niet duidelijk was vastgelegd volgens welke cao gewerkt werd en wie verantwoordelijk was voor de naleving. Het buitenlandse uitzendbureau Atlanco Rimec dreigde zelfs met faillissement om het onterecht ingehouden geld van de arbeiders niet terug te hoeven betalen. Daan Prevoo: “Wat hier gebeurt is schandalig, en voor de SP een reden te meer om het voor eens en altijd goed te regelen. Daarnaast werkt het niet naleven van in Nederland geldende cao-afspraken tot oneerlijke concurrentie en zitten Nederlandse bouwvakkers werkloos thuis. Met dit voorstel zullen bij projecten en opdrachten van de provincie voortaan duidelijke afspraken worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden en de naleving daarvan.”

U bent hier