h

Lebens wil nog steeds geen verantwoordelijkheid nemen

18 november 2007

Lebens wil nog steeds geen verantwoordelijkheid nemen

Vrijdag is in de commissie van het sociaal domein gesproken over klooster Sankt Ludwig. Op initiatief van de SP is gesproken over de toekomst van het gebouw en de rol die de Provinciale Staten hierin kunnen spelen. Daarnaast ging een vertegenwoordiger van het burgercomité Roerdalen tijdens het spreekrecht in op het belang van behoud van het klooster.

Ondanks het feit dat Gedeputeerde Staten (GS) in haar coalitieprogramma heeft geschreven dat het behoud van monumenten als kloosters en kerken van belang is, het feit dat de eigenaar van het klooster het gebouw deels illegaal heeft gesloopt en laat verloederen en er mogelijkheden zijn om de schade te herstellen vindt gedeputeerde Lebens dat behoud van het klooster geen provinciale taak is. Daarnaast is het voorstel om Sankt Ludwig van de rijksmonumentenlijst af te voeren en op deze manier de weg vrij te maken voor sloop, door Gedeputeerde Staten ondersteund.

Het is triest dat een meerderheid van Provinciale Staten nog steeds achter dit beleid staat. Onder het mom van ‘geen provinciale verantwoordelijkheid’ zegt het CDA dat ze niets kan beginnen tegen de hele gang van zaken.

Gelukkig zijn er ook een aantal lichtpuntjes. Want sinds mei van dit jaar komt er langzaam beweging in de provinciale politiek. Naast de SP hebben GroenLinks, PNL en D66 zich uitgesproken voor behoud van het klooster. Ook de PvdA lijkt te twijfelen.
Wellicht betekent dit het begin van een nieuwe toekomst voor het gebouw. De SP in ieder geval zal blijven knokken voor behoud van het klooster.

U bent hier