h

'Ottersum wil zebrapad snel terug'

16 augustus 2007

'Ottersum wil zebrapad snel terug'

In Ottersum is onder veel inwoners beroering ontstaan over het verdwenen zebrapad op de provinciale weg door het dorp.

Een artikel in De Gelderlander, editie Maasland, van woensdag 15 augustus 2007 door Dennis Greijn

Vorig jaar nog is deze drukke weg op de schop genomen. Vooral met knikken in de weg en vluchtheuvels op deze doorgaande weg tussen Gennep en de Duitse grens, heeft de provincie Limburg deze weg verkeersveiliger gemaakt. De provincie is wegbeheerder van deze N291 met veel vrachtverkeer.
De Statenfractie van de SP, waartoe Rob Janssen uit Ottersum behoort, heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De SP'ers vragen zich bij het provinciebestuur af waarom het zebrapad na de reconstructie verdwenen is. De SP pleit voor snelle terugkeer van de oversteekplaats vlakbij de kerk. Janssen: "In de directe omgeving van waar het zebrapad lag, bevinden zich de kerk, de huisartsenpraktijk en het kerkhof. Bovendien staat naast de kerk een wooncomplex waar veel ouderen wonen. Veilig oversteken van de ene naar de andere kant van de straat is er nu niet meer bij."

De 75-jarige Jo Basten zegt niet te kunnen begrijpen waarom 'het veilige zebrapad' is weggehaald. "Dit is heel vervelend. Hoe kan ik nu veilig oversteken? Ik ben slecht ter been. Ik heb een nieuwe heup en loop met een stok. Gelukkig stoppen af en toe vooral Duitse auto's nog om me te laten oversteken."

Dorpsgenoot Mieke Arts vindt het nu levensgevaarlijk geworden om over te steken. "Ik maak me als moeder van drie kleine kinderen grote zorgen. En oma is voor haar dagelijks bezoek aan de begraafplaats aangewezen op hulp van haar zoon als een soort verkeersregelaar. Dat kan toch niet?"

Gennep zegt bij de provincie al gepleit te hebben voor terugkeer van het veelbesproken zebrapad. "Dat is het enige wat we kunnen doen", aldus de gemeentewoordvoerster.

'Maastricht' komt eind deze maand met een reactie. "Gedeputeerde Staten overleggen eerst", aldus een woordvoerster. Honderden meters verderop ligt, vlakbij een bocht, een nieuwe oversteek. Maar die wordt volgens dorpsbewoners amper gebruikt. Karin Smits zegt dat ze op dat zebrapad onlangs nog bijna van de weg is gereden. " Auto's zien deze oversteek bij die bocht te laat. Ik had drie kinderen bij me. Gelukkig is het deze keer nog goed afgelopen."

U bent hier