h

Succes in de strijd tegen marktwerking in de jeugdzorg

2 mei 2006

Succes in de strijd tegen marktwerking in de jeugdzorg

Op aandringen van de SP-fractie zou Gedeputeerde Staten een risicoanalyse opstellen over de in het beleidskader jeugdzorg opgenomen gedwongen marktwerking. Gedeputeerde Staten heeft hierop aangeboden een studiemiddag mede te organiseren om de gevolgen van marktwerking in de Limburgse jeugdzorg te inventariseren.

jeugdzorgTijdens de bijeenkomst -die op 22 juni a.s. georganiseerd wordt door Service.JZ- zullen de gevolgen van marktwerking en de risico's die hier aan verbonden zijn aan de orde komen. Herhaaldelijk heeft de SP gewezen op de risico's van marktwerking in de jeugdzorg. Na deze studiemiddag is de marktwerking natuurlijk nog niet van de baan. De SP zal zich daarom moeten blijven verzetten tegen marktwerking in de jeugdzorg. "Het onderwerp staat nu wél op de agenda. Het leek eerst vrijwel onbespreekbaar. Hopelijk zal de studiemiddag uitwijzen dat de provincie Limburg moet afstappen van marktwerking. De zorg voor jongeren en kinderen is immers geen markt" aldus Felix van Ballegooij

Verdieping
In het beleidskader jeugdjeugdzorg Limburg 2005-2008 is opgenomen dat er een zekere mate van marktwerking in de jeugdjeugdzorg moet worden ingebracht. De SP heeft zich hier tegen verzet. Dit aangezien marktwerking inde jeugdjeugdzorg leidt tot:minder samenwerking. Samenwerking en samenhang zijn wat de jeugdzorg juist nu méér dan ooit nodig heeft. Door samenwerking kan de jeugdzorg beter op de jeugdzorgvrager worden gericht, integraal worden gegeven en kunnen de Limburgse wachtlijsten beter worden aangepakt (horizontale ketenzorg). Daarnaast werkt concurrentie werkt samenwerking tegen, is hier zelfs tegenstrijdig mee en zal leiden tot versnippering van de jeugdzorg. Voorts zal marktwerking leiden tot minder kwaliteit. Het risico is namelijk groot dat er bezuinigd wordt op kwaliteit, scholing en arbeidsomstandigheden van het personeel, zoals bij de medio jaren negentig ingevoerde marktwerking in de thuisjeugdzorg. Daarnaast leidt marktwerking tot meer bureaucratie. De provincie zal misschien minder regels stellen maar zal verantwoording eisen tot in detail. Tenslotte is er te weinig oog voor de lange termijn. Preventie (de verticale ketenzorg), bij uitstek dat onderdeel van de jeugdzorg dat zich richt op de lange termijn, zal minder aandacht krijgen. Juist investeren in preventie kan op termijn enorme winst opleveren.

U bent hier