h

Geld voor zorg moet naar zorg, niet naar banken

16 maart 2019

Geld voor zorg moet naar zorg, niet naar banken

Foto: René Gademann / flickr.com

“Hoezo, er is nog geen winstuitkering in de zorg? We betalen 26 miljoen per jaar aan de banken.” Zei David Jongen, directeur van het Zuyderland recent in de raadszaal van Heerlen.  

Limburgse zorginstellingen betalen tientallen miljoenen euro’s aan banken voor de rente over hun vastgoedfinanciering. Zo is er sprake van een verkapte winstuitkering in de zorg. Het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen en Heerlen betaalt 26 miljoen euro aan rente aan de bank. “Dat is zorggeld dat  rechtstreeks verdwijnt naar de banken, en niet wordt besteed aan de zorg. Dat is pervers. Wat had daarvan niet allemaal aan zorg gedaan kunnen worden?”

Ziekenhuizen mogen officieel geen winst uitkeren, maar via commerciële rentes aan banken over vastgoed, gebeurt dat indirect alsnog. In heel Limburg gaat het bij verpleeginstellingen en ziekenhuizen om tientallen miljoenen euro’s. De SP wil dat de overheid ingrijpt. Als het Rijk niets doet, moet de provincie het doen. Zorggeld mag niet onnodig in de zakken van bankiers verdwijnen. De provincie Limburg heeft voor bijna één miljard aan reserve en kan daarnaast goedkoop geld lenen. Daardoor kunnen de vastgoedlasten van onze zorginstellingen voortaan aanzienlijk lager worden. 

“De SP strijdt al vele jaren tegen commercialisering van de zorg. Vlak voor de verkiezingen roepen velen nu zelfs de Minister dat de commercie uit de zorg moet worde
Dat is mooi. Laat ze dan nu kleur bekennen.”

Reactie toevoegen

U bent hier