h

Idee SP voor opwaardering Maaslijn nu echt op de rails

13 september 2016

Idee SP voor opwaardering Maaslijn nu echt op de rails

Foto: Rob Dammers / flickr.com

Provinciale Staten neemt binnenkort een besluit om geld beschikbaar te stellen voor de opwaardering van de Maaslijn. Hiermee kan er op meerdere stukken dubbel spoor worden aangelegd en het traject elektrisch worden gemaakt, waardoor meer treinen kunnen rijden en dus meer passagiers vervoerd kunnen worden. Het is een eerste stap op weg naar het idee wat de SP in 2012 na uitgebreid onderzoek en actie al lanceerde: volledige verdubbeling en elektrificatie van het traject.

Het heeft wat jaren geduurd, maar nu is het dan eindelijk zo ver. De provincie neemt het voortouw in het opwaarderen van de Maaslijn. Dat betekent extra stukken dubbel spoor en elektrificatie van de gehele lijn. Dat is goed nieuws voor de reizigers want de treinen op de Maaslijn zitten vaak te vol. Zeker nu het nieuwe schooljaar weer begonnen is, puilen de treinen uit met als gevolg dat mensen moeten staan in de trein. Of erger nog, dat mensen niet meer in de trein passen en dus moeten wachten op een volgende trein die hopelijk minder vol is. Door de drukte en het enkele spoor is de Maaslijn ook bijzonder gevoelig voor storingen. Eén vertraagde trein veroorzaakt al snel een kettingreactie van vertragingen op het traject.

De SP zet zich al jaren in voor het opwaarderen van de Maaslijn. In 2012 heeft de SP een grote enquête gehouden onder de reizigers van de Maaslijn. De uitkomsten die verwerkt werden in een rapport verbaasden niet: de overgrote meerderheid van de reizigers vond dat er iets moest gebeuren aan de enorme drukte. De SP heeft toen voorgesteld om de Maaslijn te elektrificeren en het spoor te verdubbelen. In dat geval kunnen er meer treinen rijden, kunnen er mogelijk ook sneltreinen worden ingezet en kan er werk worden gemaakt van nieuwe stations op de lijn.

Gedeputeerde Van der Broeck heeft de opwaardering van de Maaslijn overgenomen en is hier bestuurlijk mee aan de slag gegaan. Na maanden van voorbereiding neemt Provinciale Staten een zogenoemd kredietbesluit, waarmee geld beschikbaar komt en de opwaardering van de Maaslijn definitief op de rails kan worden gezet.

Reactie toevoegen

U bent hier