h

SP: Voorkom uit de pan rijzende kosten N266

1 april 2016

SP: Voorkom uit de pan rijzende kosten N266

Foto: SP

De SP maakt zich zorgen over de plannen voor randweg N266 in Nederweert. Een brief van de zogenoemde ‘Alliantie van stakeholders’ was aanleiding om het op de agenda van Provinciale Staten te zetten. In de brief wordt aangetoond dat nut en noodzaak voor de plannen op dit moment nog volledig ontbreken. Daarnaast is het zeer de vraag of de weg voor 20 miljoen euro kan worden aangelegd. Wat de SP betreft wordt een financieel fiasco, zoals die van de Buitenring, dit keer voorkomen.

Bij het aanleggen van een weg begin je met de vraag over nut en noodzaak. Die is nog niet aangetoond. Onlangs leerde navraag bij de inwoners van Nederweert dat ook zij nog niet bepaald warm lopen voor de randweg. Het zijn extra redenen om kritisch te kijken naar de positieve en negatieve effecten van dit project. De maatschappelijke kosten- en batenanalyse (MKBA) laat zien dat kosten van de weg niet opwegen tegen de opbrengsten. Er komt geen nieuw MKBA, maar er wordt wel gezocht naar positieve effecten die meegenomen kunnen worden, zodat de uitkomst van de MKBA anders beoordeeld kan worden. Er dreigt hiermee een discussie over de effecten van de randweg die er wel of niet zijn en wel of niet moeten worden meegenomen. Het wordt er in ieder geval niet duidelijker op.  

De randweg mag maximaal 20 miljoen euro gaan kosten. Of de weg voor dat geld kan worden aangelegd is maar zeer de vraag. De precieze uitwerking moet nog beginnen en juist in dat traject kunnen de kosten flink toenemen. Denk bijvoorbeeld aan toezeggingen om het draagvlak te vergroten, zoals verdiepte ligging, fietstunnels, extra geluidswallen en natuurlijk de risico’s zoals planschade. Wat de SP betreft wordt voorkomen dat de kosten  de pan uit rijzen en er vervolgens zaken worden wegbezuinigd die dan te duur zijn, maar eigenlijk wel noodzakelijk waren om het draagvlak te behouden. Dat hebben we gezien bij de Buitenring, maar ook onlangs nog bij de N280 in Leudal. De SP hoopt dat de provincie zich niet drie keer aan hetzelfde asfalt stoot.

Reactie toevoegen

U bent hier