h

SP wil uitleg over sluiting spoedeisende hulp

13 februari 2014

SP wil uitleg over sluiting spoedeisende hulp

De Statenfractie van de SP heeft het provinciebestuur om uitleg gevraagd over de aangekondigde sluiting van de afdeling Spoedeisende Hulp in de ziekenhuizen van Sittard-Geleen (Orbis) en Weert (St. Jans Gasthuis). Zorgverzekeraars CZ en VGZ hebben waarschijnlijk al een akkoord met beide directies gesloten om deze afdelingen te sluiten.

De ziekenhuizen in Sittard-Geleen (Orbis) en Heerlen (Atrium) zijn van plan te fuseren. Eerder al stond de provincie garant voor tekorten bij Orbis. Ook Atrium dreigt afdelingen te verliezen zoals de complexe zorg dotterbehandelingen. De SP is van mening dat de financiële malaise van de ziekenhuizen niet mag leiden tot sluiting van spoedeisende afdelingen zoals de EHBO en verloskundige hulp.

Het ‘ziekenhuis van de 21e eeuw’, Orbis Medisch en Zorgconcern, moet zijn spoedeisende hulp sluiten. Van de IC blijft niet meer over dan een post-anesthesie unit. Dat staat in het regioplan dat zorgverzekeraars CZ en VGZ hebben opgesteld. Volgens de SP vindt door de fusie tussen Orbis en Atrium een uitruil plaats, onder druk van de zorgverzekeraars, die onacceptabel is. De Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen steunden het noodlijdende Orbis ziekenhuis financieel. “Het is schandalig dat om financiële beweegredenen de bereikbaarheid en de kwaliteit van de zorg voor de Westelijke Mijnstreek en voor de regio Weert worden afgebroken”, zegt SP woordvoerder Marleen van Rijnsbergen. Voor de SP is het geen kwestie van geld, maar de wil om spoedeisende zorg overeind te houden voor alle regio's. “Dat burgers uit de Westelijke Mijnstreek naar Heerlen moeten voor spoedeisende hulp is absurd”, aldus de SP.

U bent hier