h

SP maakt zich zorgen over baangaranties en werk bij VDL Nedcar

20 februari 2013

SP maakt zich zorgen over baangaranties en werk bij VDL Nedcar

De Statenfractie van de SP maakt zich zorgen over de baangaranties en banen bij de door VDL overgenomen autofabriek Nedcar. Aanleiding hiervoor zijn de problemen van VDL Bus & Coach in Valkenswaard. Door teruglopende opdrachten heeft VDL onvoldoende werk voor de 600 werknemers. De directie van VDL onderzoekt nu de mogelijkheden om het personeel minder uren te laten draaien of te laten instromen bij VDL Nedcar in Born. Op die manier wordt mogelijk voorkomen dat er arbeidsplaatsen moeten worden geschrapt.

“Bij de overname van Nedcar zijn beloften gedaan aan het ontslagen personeel. Deze mensen rekenen erop dat ze op termijn weer aan de slag kunnen bij VDL Nedcar. Als VDL werknemers uit Valkenswaard voorrang krijgen, dan is dit een verdringing van banen voor de ex-medewerkers uit Limburg. Daarnaast wil de SP weten of de investeringssubsidie van 3,25 miljoen euro en bankgarantie van 25 miljoen euro van de provincie Limburg door VDL niet kan worden gebruikt om problemen elders op te lossen. Om duidelijkheid te krijgen heeft de SP schriftelijke vragen gesteld aan het college van GS.” Aldus SP woordvoerder Daan Prevoo.

Directeur Van der Leegte gaf in oktober 2012 te kennen dat met de doorstart van Nedcar in eerste instantie iets meer dan honderd arbeidsplaatsen gegarandeerd waren. Echter, bij de verwachte productie zou dit kunnen uitgroeien tot wel 2000 arbeidsplaatsen.

Daan Prevoo: “Op de vraag van de SP of de (tijdelijk) op non-actief gezette Nedcar medewerkers een terugkeergarantie hadden, of kunnen rekenen op voorrang bij het uitbreiden van het personeel, werd bevestigend geantwoord. Het behoud van de werkgelegenheid en de groeimogelijkheden in de omgeving Sittard-Geleen waren voor de SP de belangrijkste redenen om in te stemmen met financiële steun. Vooralsnog rekenen we erop dat deze beloften en groei van banen daadwerkelijk zal plaatsvinden. Mocht dat niet het geval zijn dan moeten we snel kunnen handelen om de werkgelegenheid te waarborgen. De problemen bij VDL Bus & Coach mogen geen gevolgen hebben voor de toegezegde werkgelegenheid bij Nedcar en de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het sociaal plan.”

U bent hier