h

SP wil provinciale koepel dierenwelzijn en dierengezondheid

16 november 2011

SP wil provinciale koepel dierenwelzijn en dierengezondheid

De SP Statenfractie roept het college van Gedeputeerden Staten op het initiatief te nemen om een provinciaal overleg te organiseren met alle in Limburg actieve dierenwelzijnsorganisaties en het faciliteren van een provinciale koepelorganisatie waarin alle belanghebbende organisaties zoals dierenasiels, dierenambulancediensten en opvangorganisaties zitting krijgen. Aanleiding is de toenemende verwaarlozing en schrijnende gevallen van mishandeling van dieren. Wettelijk berust de taak in eerste instantie bij gemeenten. De SP constateert echter dat de gemeenten uiteenlopend beleid voeren waardoor er gaten vallen als het gaat om adequate en directe opvang van dieren. De wet biedt ruimte voor interbestuurlijke samenwerking waardoor een rol voor de provincie voor de hand ligt. De SP denkt aan een provinciale koepel naar het landelijk model van de CDON (Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland).

Op 9 november jl. werden nog 28 zwaar verwaarloosde paarden aangetroffen in een stal in Elkenrade, waar de Dierenbescherming Limburg niet ingreep ondanks de melding hiervan door een buurvrouw. Ook het ‘gerommel’ rondom de sluiting dierenasiel Maastricht, het met veel bravoure gepresenteerde Dieren Welzijnscentrum Limburg (DWC) dat in 2009 zou worden gerealiseerd en de sluiting van het Opvangcentrum voor wilde dieren van dierenbeschermer Oda Ploem zijn voorbeelden waaruit blijkt dat het met het met de aandacht voor dierenwelzijn in Limburg bergafwaarts gaat.

De Statenfracttie van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van GS omdat er maatschappelijk een groeiende ontevredenheid is over het welzijn van dieren. De SP constateert dat er provinciaal geen beleid op het terrein van dierenwelzijn is.

U bent hier