Limburgse jeugdzorg, ophouden met praten, tijd voor actie
Limburgse jeugdzorg, ophouden met praten, tijd voor actie
De enorme bezuinigingen op Limburgse jeugdzorg mogen niet tot onverantwoorde situaties gaan leiden. Gedeputeerde Krebber wil daarom een overeenkomst sluiten met de jeugdzorginstellingen. Hierin zullen allerhande kwaliteitscriteria worden opgenomen die, wanneer de jeugdzorg aantoont hier niet meer aan te kunnen voldoen, kunnen leiden tot extra geld vanuit de provincie. De jeugdzorg moet hiervoor zelf aan de bel trekken. "Het lijkt op het eerste gezicht een aardig plan, maar gaat totaal voorbij aan de problemen die de jeugdzorg nú al kent. Idioot hoge werkdruk onder werknemers, geleur met kinderen omdat geen geschikte plaats kan worden gevonden, oplopende wachtlijsten... De jeugdzorg heeft al heel erg hard aan de bel getrokken! De gedeputeerde moet nu geen nieuwe procedures gaan bedenken, hij moet allereerst gaan luisteren!", aldus SP Statenlid Marleen van Rijnsbergen.
Al met al komt er voorlopig dus geen extra geld voor de Limburgse jeugdzorg. De coalitiepartijen CDA, VVD en PVV geven aan dat bezuinigen op de jeugdzorg noodzakelijk is, omdat het anders voor de gemeenten straks onbetaalbaar gaat worden om deze taak van de Provincie over te nemen. "Zo lust ik er nog wel een!", meent van Rijnsbergen, "We krijgen gewoon te weinig geld van het Rijk om de jeugdzorg fatsoenlijk uit te voeren! De provincie moet nu niet lijdzaam toekijken hoe de jeugdzorg wordt afgebroken, maar actief meedenken hoe we deze kaalslag kunnen voorkomen. Niet het geld, maar het kind moet nu centraal staan!".
De enorme bezuinigingen op de Limburgse jeugdzorg zijn het gevolg van de invoering van een nieuw herverdelingsmodel door het Rijk. Inmiddels is toegegeven dat dit model eigenlijk niet deugt en wordt er gewerkt aan een nieuw model wat in 2016 klaar zo moeten zijn. In de tussentijd krijgt Limburg hierdoor ten onrechte te weinig geld.
"Het is dom en kortzichtig dat de gedeputeerde gewoon vast blijft houden aan dit veel te lage budget en hiermee willens en wetens een kaalslag binnen de Limburgse jeugdzorg veroorzaakt. De coalitie verschuilt zich achter verkeerd landelijk beleid, roepen om het hardst dat het ze om de kinderen te doen is, maar stellen zich ondertussen op als kille boekhouders: Niet het kind, maar het geld staat bij hen centraal!", aldus van Rijnsbergen. "Door deze houding blijft de discussie over de jeugdzorg alsmaar in een kringetje ronddraaien. Goede ideeën worden gewaardeerd, maar als het puntje bij het paaltje komt blijkt er toch telkens geen geld voor te zijn. Dat laatste is klinkklare onzin: de provincie heeft immers geld zat! Het is dus geen onmacht, maar onwil!".
De Limburgse jeugdzorg geeft aan dat met de huidige bezuinigingen de kwaliteit niet geborgd kan worden. Een duidelijk signaal! De SP wil daarom dat de gedeputeerde de jeugdzorg financieel tegemoet komt. Zolang er geen duidelijke plannen op tafel liggen waarbij de kwaliteit van de jeugdzorg geborgd is, moet de provincie in het belang van de Limburgse jeugd financieel bijspringen. Daarnaast moet gekeken worden waar we kunnen investeren in de jeugdzorg zodat we uiteindelijk de kwaliteit verhogen èn kosten besparen, bijvoorbeeld door de inzet van ICT-hulpmiddelen. Deze investeringen moeten leiden tot minder bureaucratie, meer kwaliteit en meer toekomstbestendigheid.
De SP is blij dat de zogenaamde 'wachtlijstboetes' worden geschrapt voor 2012. "Het was ook te gek voor woorden: eerst gigantisch bezuinigen en vervolgens de jeugdzorg boetes opleggen omdat de wachtlijsten oplopen. Je kunt iemand nou eenmaal niet zijn knikkers afpakken en dan boos worden dat-ie niet met je wil knikkeren!" aldus van Rijnsbergen. Op verzoek van de SP wordt het schrappen van de wachtlijstboete zwart op wit opgenomen in het uitvoeringsprogramma 2012.
- Zie ook:
- Zorg