h

SP brengt Provinciale Staten in stelling tegen cultuurbezuinigingen

18 juni 2011

SP brengt Provinciale Staten in stelling tegen cultuurbezuinigingen

De Statenfractie van de SP is het gelukt om alle fracties in Provinciale Staten Limburg op een lijn te krijgen om een brandbrief naar de Tweede Kamerleden en kabinet te sturen tegen de onevenredige bezuinigingen op cultuur in de provincie Limburg. Ondanks de verschillende politiek uiteenlopende meningen over de waarde en functie van cultuur. Een door SP woordvoerder Daan Prevoo geïnitieerd cultuurdebat in de provincie leidde tot overeenstemming. De uiteindelijke gevolgen voor Limburg en politieke maatregelen zullen de komende maanden pijnlijk duidelijk worden. De SP acht cultuur van onschatbare waarde en zal zich zwaar blijven verzetten tegen de culturele kaalslag!

De SP dankt alle mensen, insprekers en actievoerders van zowel het amateurveld als het professionele veld en spreekt haar respect uit voor hun moed en inzet om op te komen voor de culturele ziel van onze samenleving. Met de aangekondigde bezuinigingen wordt immers het hart van onze samenleving geraakt. Vanaf 10 juni verkeert de cultuursector in rouw er is slechts nog een doodsteek nodig om het werk af te maken.

De PVV heeft de euvele moed om uit te spreken een groot voorstander van deze bezuinigingen te zijn, maar tekende de brandbrief alsnog. Het CDA in de Staten zit in een moeilijke positie. Zij maken immers deel uit van dit bezuinigingskabinet. CDA roept vanuit de Tweede Kamer en Staten dat vooral het LSO behouden moet blijven, dat vinden alle partijen. Maar hoe denkt deze partij over de bezuinigingen die buiten het LSO vallen; Opera Zuid, De Festivals, het kunstvakonderwijs, de muziekscholen, de bibliotheken, het Huis van Bourgondië, onze talentopleiders , talentontwikkeling en culturele organisaties die zich richten op de jeugd? Waar denkt u dat André Rieu zijn opleiding heeft genoten. Waar hij de ruimte kreeg om te groeien? Juist, het conservatorium en het Maastrichts Salonorkest en het LSO ! Waar denkt u dat Jack Poels van Rowwen Heze zijn talent heeft kunnen ontwikkelen? Op de kunstacademie en in de repetitiehokken van het lokale popcollectief in America! Zonder deze bodem geen kwaliteit! Je kunt delen van de culturele keten niet zomaar amputeren!

De SP is blij dat met het tweede verzoek om een debat te voeren over de cultuurbezuinigingen in de provincie werd ingestemd door alle fracties. Woordvoerder Daan Prevoo blijft echter verbaasd over het feit dat toen de SP een maand geleden in de Statenvergadering dezelfde oproep deed en kenbaar maakte dat de tijdbom voor de Limburgse cultuursector snel doortikte, geen enkele andere partij, met uitzondering van 50+ , dit debat wilde aangaan. De meeste partijen, waaronder verrassend ook PvdA, D66 en GroenLinks wilden eerst de plannen afwachten! Als de SP niet had doorgezet en uiteindelijk in het presidium nogmaals had gesmeekt, want daar leek het haast op, dan had het cultuurdebat niet eens plaatsgevonden. Dan hadden de zogenaamde volksvertegenwoordigers de andere kant opgekeken en hadden zij de klappen van het hakbijl vanuit Den Haag rechtstreeks in het hart van onze cultuursector laten neerdalen.

De SP is blij uiteindelijk het debat met elkaar heeft plaatsgevonden in het bijzijn van honderden mensen die het aangaat; cultuurmakers, muzikanten, kunstenaars, acteurs, filmmakers en culturele organisaties. Mensen met gezinnen, opgroeiende of studerende kinderen, wellicht een hypotheek, die hard werken met hun bijzondere talenten en ideeën. Mensen die onze samenleving kleur en klank geven. Amateurs of professionals. Beiden zijn voor de SP waardevol en maken een wezenlijk deel uit van de culturele keten die uit elkaar wordt gereten. Mensen om trots op te zijn! Zij vormen immers ons creatieve kapitaal en dat is voor de SP van onschatbare waarde.

De SP had alle andere politieke partijen opgeroepen om samen een front te vormen tegen de onevenredige bezuinigingen en eensgezind op te trekken richting Den Haag om de onevenredige en onrechtvaardige omvang van de bezuinigingen onder de aandacht te brengen van onze Tweede Kamerleden en kabinet. Maar vooral ook om als volksvertegenwoordigers en beleidsverantwoordelijken voor cultuur in de provincie Limburg een signaal af te geven aan de mensen die onze cultuursector zo divers en krachtig hebben gemaakt!

U bent hier