h

Waterkrachtcentrales duurzaam alternatief

25 maart 2011

Waterkrachtcentrales duurzaam alternatief

Vandaag kopte Het Limburgs Dagblad dat Rijkswaterstaat Limburg en haar Vlaamse collega, NV de Scheepvaart, een onderzoek starten naar de haalbaarheid om bij de sluizen in het Julianakanaal en Albertkanaal waterkrachtcentrales te bouwen. In het Julianakanaal lijken de sluizen bij Born en Maasbracht het meest interessant.

Een waterkrachtcentrale past precies in het beeld dat de SP Limburg heeft over het streven om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen zoals olie en het binnen onze provincie zelf opwekken van duurzame energie.

De kracht van stromend water wordt sinds vele eeuwen en in vele culturen gebruikt als energiebron. In Limburg zijn er veel voorbeelden van watermolens die gebruikt werden voor het malen van graan, zagen van hout etc. Tegenwoordig ligt het meer voor de hand om de energie van stromend water om te zetten in elektrische energie. Beken en rivieren zijn een duurzame, niet vervuilende energiebron.

Positief is ook dat Rijkswaterstaat Limburg in het onderzoek de gevolgen onderzoekt van een lager peil van de Maas, de grondwaterstand en de gevolgen die een en ander heeft voor de omringende natuur.

U bent hier