h

SP steunt niet langer plannen voor culturele hoofdstad

30 november 2010

SP steunt niet langer plannen voor culturele hoofdstad

De SP Statenfractie steunt niet langer de plannen voor Maastricht Culturele Hoofdstad 2018. Tot op heden stond de SP achter de ambities van de cultuursprong maar wel met twijfels over de haalbaarheid.

Aanleiding voor de SP om de kandidatuur niet langer te steunen is vooral de financiële haalbaarheid van de prestigieuze ambitie en de aangekondigde bezuinigingen op cultuur. De SP pleit er voor om cultuurgelden en zelfs extra financiële middelen in te zetten om bestaande culturele instellingen in Limburg te behouden en daar waar nodig extra te investeren.

"In tijden waar je op terreinen als cultuur, zorg en de sociale werkvoorziening moet gaan bezuinigen, moet je geen prestigieuze uitgaven voor een statustitel willen doen. Juist nu moet je op basis van de problemen die er nu zijn lef tonen en besluiten hiervan af te zien en de maatschappelijke problemen eerst oplossen alvorens geld te willen uitgeven aan iets dat wij momenteel niet financieel haalbaar achten en wat pas over 7 jaar zou kunnen plaatsvinden. Daarnaast is het onwenselijk als verschillende gemeenten kostbaar gemeenschapsgeld gaan inzetten om elkaar te beconcurreren." Aldus SP Statenlid Daan Prevoo.

De bezuinigingen op de culturele sector zijn genadeloos. Er gaan zware klappen vallen met daar bovenop de verhoging van de BTW voor kaartjes. Door gemeentelijke, provinciale en landelijke bezuinigingen dreigt een kaalslag onder de culturele voorzieningen in heel het land. Bibliotheken worden gesloten, cultuureducatie wordt uitgemergeld, muzieklessen en kaartjes worden duurder en voorzieningen voor de professionele organisaties, het verenigingsleven en amateurorganisaties komen onder druk te staan. De prijs die de burger gaat betalen voor een kaartje wordt met 13% verhoogd.

Gelijktijdig wil de provincie Limburg samen met de gemeenten in Zuid-Limburg meedingen naar de titel culturele hoofdstad 2018. De kosten hiervan bedragen tussen de 80 en 110 miljoen euro. 75% van deze kosten zijn gemeenschapsgelden, respectievelijk 60 tot 87 miljoen euro. Dit geld is afkomstig van gemeenten, de provincie en het rijk. Het resterende gat zou moeten worden opgebracht door sponsoren.

“Het is tegenstrijdig dat het huidige kabinet 220 miljoen gaatn bezuinigen op cultuur, terwijl diezelfde partijen wel willen investeren in het prestigeproject Culturele Hoofdstad 2018. Hierin schuilt een fundamentele tegenstrijdigheid. Het programma voor de culturele hoofdstad wordt gemaakt door het culturele veld waar volgens de huidige plannen weinig van over dreigt te blijven. Daarnaast is nog steeds niet aangetoond dat het financieel haalbaar en betaalbaar is en dat het zou leiden tot een boost van werkgelegenheid of gegarandeerde opbrengst. Wij zouden er goed aan doen om de plannen voorlopig maar eens in de ijskast te zetten." Aldus Daan Prevoo.

U bent hier