h

"Huisvest arbeiders niet bij de werkgever"

11 juli 2010

"Huisvest arbeiders niet bij de werkgever"

Duizenden mensen uit Oost-Europa zijn werkzaam in de Limburgse landbouw. Regelmatig worden deze mensen gehuisvest op het terrein van hun werkgever. Vaak wonen ze in barakken of containers, komen ze nauwelijks in contact met de Nederlandse samenleving en zijn deze werknemers in grote mate afhankelijk van hun werkgever.

De SP vindt dit een slechte zaak en wil dat Oost-Europese werknemers worden gehuisvest in de samenleving om de taal te leren en kennis te maken met de Nederlandse samenleving.

Samen met VVD, GroenLinks, D66 en de SPD kwam de SP afgelopen vrijdag, tijdens de Statenvergadering, met een voorstel om de huisvesting van werknemers op het terrein van de werkgever te verbieden. “Het huisvesten van mensen in barakken op het terrein van de werkgever, kan leiden tot uitbuiting en zorgt er voor dat er niet wordt gewerkt aan huisvesting van deze mensen in de samenleving.” Aldus SP Statenlid Thijs Coppus.

Een kleine meerderheid van CDA en PvdA stemde tegen. Het CDA was tegen omdat de partij vindt dat werkgevers wel de ruimte moeten krijgen om hun werknemers op eigen terrein te huisvesten. Waarom de PvdA tegenstemde werd niet duidelijk.

U bent hier