h

Oproep aan Partij voor de Dieren: zaai met ons mee

31 mei 2010

Oproep aan Partij voor de Dieren: zaai met ons mee

SP'er John Hölsgens en Marianne Thieme

Zondag 30 mei werd in Leudal een wandeling tegen megastallen georganiseerd. De wandeling werd georganiseerd door de Stichting Gezonde Woonomgeving, een groep van verontruste inwoners die strijdt voor kleinere landbouwbedrijven. Afgelopen maanden heeft de SP regelmatig samengewerkt met deze stichting. De Partij voor de Dieren was alleen uitgenodigd voor deze wandeling, toch wandelden lokale SP'ers mee.

Een verslag van afdelingsvoorzitter Baldwin Grabert

"De SP Leudal had namelijk al sinds begin dit jaar om aandacht gevraagd voor de activiteiten van de Stichting Gezonde Woonomgeving Leudal, die zich inzet om de burgers te wijzen op de vele risico’s en nadelen die aan deze vorm van veehouderij verbonden zijn. Verder organiseerde de stichting in februari nog een drukbezochte conferentie over dit onderwerp, in C.C. De Zaal in Heythuysen, voor burgers en politiek. Namens de SP sprak Statenlid Thijs Coppus, ook omdat er in deze kwestie grotere belangen zijn dan alleen gemeentelijke. Zo goed als alle partijen waren vertegenwoordigd. De PvdD was echter afwezig.

Met de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni in aantocht, lijkt het er op dat de PvdD de Stichting Gezonde Woonomgeving Leudal en haar doelstellingen wil gebruikt voor haar verkiezingscampagne, want plots wist zelfs lijsttrekker Thieme de weg naar Limburg te vinden. “Een kwestie van niet willen zaaien, maar wel willen oogsten?”, zo vroeg de SP Leudal zich hardop af.

De SP-ers werd in eerste instantie verzocht niet aan verkiezingspolitiek te doen deze middag, hoewel de actie van de PvdD -gezien de vele affiches, spandoeken en stickers- daar meer van weg had dan van een adhesiebetuiging aan de stichting. Met een verwijzing naar de website van de PvdD, waarop de partij zich meent te moeten profileren door zich af te zetten tegen de SP (terwijl er eerder in de Provinciale Staten wel degelijk constructief overleg plaats vond met betrekking tot dit onderwerp) kregen de lokale SP-ers toch een discussie op gang. Menig bezoeker vond bij nader inzien dat de SP toch een punt had.

Overigens benadrukt de SP Leudal dat zij de Stichting Gezonde Woonomgeving Leudal niet alleen steeds heeft gesteund maar ook zal blijven steunen om haar doelen te bereiken, op basis solidariteit en door argumenten. En dus niet alleen ter zelfprofilering in verkiezingstijd."

U bent hier