h

SP Statenlid Rob Janssen over Claude Monet en De Brug

1 april 2010

SP Statenlid Rob Janssen over Claude Monet en De Brug

Het is zo onderhand de meest gestelde vraag in mijn prachtige dorp Ottersum: “Ben je voor of tegen De Brug?” De Brug? Ja, De Brug. De gemeente Gennep, waartoe Ottersum behoort, wil een voetgangers/fietsersbrug over het riviertje de Niers aanleggen tussen de dorpskernen van Ottersum en Gennep.

Ik vond het wel een goed plan. Wat is er nou tegen een leuk houten boogbruggetje over de Niers met een pad, waarover je je te voet of met de fiets door het idyllische natuurgebied kunt bewegen? Want een natuurgebied is het Niersdal. Het behoort zelfs tot de Ecologische Hoofdstructuur (EHS): het type gebied met het hoogste beschermingsregime qua natuurwaarden. En daar zit een probleem. Want eigenlijk heeft de provinciale overheid niet zo graag dat de EHS wordt aangetast. Wie dat wel wil – de gemeente Gennep dus - zal met een goed verhaal moeten komen en zal de aantasting van de natuur moeten compenseren. Zo hebben wij, ook de SP, dat in onze provincie afgesproken. En voor die afspraken kom ik op.

Nu ontvouwde de gemeente Gennep onlangs haar concrete plannen voor De Brug tijdens een info-avond in zaal ’t Swaantje in Ottersum. Ik erheen natuurlijk. En wat schetst mijn verbazing? Geen woord over de EHS. Geen woord over hoe de aantasting van de natuur door de - getuige de presentatie - toch niet zo heel bescheiden Niersbrug vorm gaat krijgen. Ik vraag: Hoe zit dat nou? Antwoord van de gemeente: Ja, daar moeten we nog eens naar kijken...

Ondertussen groeit de weerstand tegen De Brug. Onnodig, te groot, te duur. Te groot, omdat het idee van een lieftallig, idyllisch boogbruggetje toch niet de intentie van de gemeente blijkt te zijn. Te duur omdat er grondeigenaren zijn, waaronder het Bisdom, die moeten worden onteigend. Er is een breed gedragen actiegroep actief, geheten ‘Een brug te ver’. En ook die actiegroep draagt de natuurwaarden in het Niersdal een warm hart toe.

Een van mijn favoriete schilderijen in ‘De Japanse tuin’ van Claude Monet. Daar staat een bruggetje op en ik had gehoopt dat De Brug iets soortgelijks tussen Gennep en Ottersum zou worden: een mooi boogbruggetje midden in het idyllische Niersdal. Nu de brug groter, breder, duurder en hoger moet worden, is de provincie als bewaker en uitvoerder van de EHS ook een speler geworden. Niet dat de provinciale overheid per definitie dwars zou liggen. Nee, ‘Maastricht’ kan juist een bondgenoot zijn voor de gemeente. Maar dan moeten er omwille van de natuur wel aan voorwaarden voldaan worden. Als inwoner van Ottersum, maar vooral als Statenlid van Limburg zal ik erop toezien dat iedereen zich aan die voorwaarden houdt.

U bent hier