h

Doorbreek impasse Sankt Ludwig

16 maart 2010

Doorbreek impasse Sankt Ludwig

SP Statenlid Thijs Coppus was gisteren in Vlodrop om daar samen met lokale SP'ers een kijkje te nemen bij rijksmonument Sankt Ludwig. Vandaag een verslag van het werkbezoek.

"Ondanks de druk die vanuit Den Haag wordt opgevoerd, ligt het rijksmonument er nog steeds vervallen bij. Triest om te zien dat een weigerachtige, en onverantwoordelijke eigenaar zich met steun van gemeente en provincie alles kan permitteren.

Ook de werkzaamheden rondom het klooster gaan door. De oude kloostertuin wordt helemaal volgebouwd en dwars door het bos is een nieuwe oprijlaan aangelegd. Verder zijn er plannen voor de bouw van een dertig meter hoge toren naast het monumentale klooster. De gemeente Roerdalen legt de Meru, de eigenaar van het klooster, hiervoor geen strobreed in de weg. Ook de provincie Limburg staat achter de plannen voor grootschalige nieuwbouw rondom het klooster.

Ondertussen blijft het kloostergebouw tegen de wil van de Meru, de provincie en de gemeente Roerdalen een rijksmonument. Door het gedogen en ondersteunen van nieuwe ontwikkelingen op het kloosterterrein, werken de lokale en provinciale overheid actief mee aan de afbraak van Sankt Ludwig: het klooster past steeds minder in de omgeving en doordat de vernielde voorgevel niet wordt hersteld wordt het gebouw steeds verder aangetast.

Ondanks duidelijke regels voor het conserveren van een rijksmonument, lijkt de Meru zich hier niet aan te houden. Sommige gedeelten zijn weliswaar met plastic afgedekt, maar een deel van de constructie is onbeschermd. De houten steunbalken worden blootgesteld aan weer en wind, overal in het gebouw staan de ramen open (of zijn ze kapot geslagen) en op een aantal plaatsen zijn de dakpannen verwijderd of losgeraakt. Uit het raam van een van de torens steekt zelfs een grote antenne voor mobiele telefonie. Het mag duidelijk zijn dat ondanks een aantal uitspraken van de minister over de monumentale status van Sankt Ludwig actief wordt gewerkt aan de verdere aftakeling en uiteindelijk de afbraak van rijksmonument Sankt Ludwig.

Ik kan niet geloven dat dit de werkelijke bedoeling is van het provinciebestuur. Maar wat er dan wel achter zit is mij een raadsel. De afgelopen jaren is me wel duidelijk geworden dat de arm van de Meru ver reikt. Wellicht zelfs tot in het provinciehuis. Wie zal het zeggen?"

U bent hier