h

SP ZIET NIETS IN INITIATIEFVOORSTEL VVD-CDA CULTUURPRIJS

10 september 2009

SP ZIET NIETS IN INITIATIEFVOORSTEL VVD-CDA CULTUURPRIJS

De Statenfractie van de SP ziet niets in het initiatiefvoorstel van de VVD en CDA om een Cultuurprijs Limburg in te stellen. Het initiatiefvoorstel zal tijdens de commissievergadering sociaal domein van vrijdag 11 september worden behandeld. VVD en CDA stellen voor om jaarlijks een geldprijs van 50.000 euro ter beschikking te stellen voor een provinciale cultuurinstelling of evenement dat aantoonbaar meer bezoekers weet te bereiken én meer inkomsten weet te genereren, zodat zij minder afhankelijk zijn van subsidies. Het doel van deze cultuurprijs is om het cultureel ondernemerschap te bevorderen.

De SP ziet echter geen heil in het voorstel. Uit overleg van de SP met de diverse provinciale cultuurinstellingen blijkt dat deze niet op de hoogte zijn van dit initiatief en inhoudelijk niet hebben kunnen reageren. Het is volgens de SP hoogst opmerkelijk dat een voorstel wordt gedaan zonder betrokkenen in het voortraject naar hun visie of mening te vragen. Inhoudelijk kraakt het voorstel van alle kanten volgens SP woordvoerder Daan Prevoo. “Ik krijg sterk de indruk dat men niet beseft wat ‘cultureel ondernemerschap’ nu eigenlijk betekent. Ik ben ervan overtuigd dat alle professionele cultuurmakers heel goed weten hoe zij publiek kunnen bereiken. Het genereren van eigen inkomsten het aanboren van fondsen en het ondernemerschap zijn de belangrijkste opgaven van de zakelijke leiders. Zij weten exact hoe het werkt. Het is immers in hun eigen belang om zoveel mogelijk mensen te bereiken en een kwalitatief cultuuraanbod te brengen. Daarvoor zijn zij immers al met een structurele subsidie erkend.”

Ook het vaststellen van criteria voor een dergelijke geldprijs is haast onmogelijk volgens de SP. “Je kunt geen appels met peren vergelijken. De mogelijkheden en middelen zijn niet voor elke cultuurinstelling gelijk. Voor een klassiek ensemble als Collegium Ad Mosam of het Orlando Festival zijn de middelen beduidend kleiner dan voor een evenement als Pinkpop”: Aldus Prevoo.
Het beschikbaar stellen van 50.000 euro gemeenschapsgeld, dat volgens het voorstel ‘vrij te besteden’ is volgens de SP in strijd met de subsidieregels. “Een dergelijk bedrag kan beter structureel worden geïnvesteerd in de provinciale cultuursector. Bijvoorbeeld door de instellingen een extra budget te geven voor marketing of verdere professionalisering van de sector”: aldus Daan Prevoo.

De SP zal op een stevig debat inzetten en de culturele instellingen vragen inhoudelijk te reageren op het initiatiefvoorstel.

U bent hier