h

Snel werk maken van behoud historische bandopnamen

11 augustus 2009

Snel werk maken van behoud historische bandopnamen

De SP in Provinciale Staten wil dat er snel werk wordt gemaakt van het digitaliseren van belangrijke beeld- en geluidsopnamen van Limburgse musea, gemeenten en L1. Veel opnamen staan op band en zijn nog niet gedigitaliseerd, hierdoor dreigt een belangrijk deel van de Limburgse geschiedenis verloren te gaan. Op aandringen van de SP hebben Gedeputeerde Staten vorig jaar toegezegd hier werk van te maken, de SP wil weten welke stappen er inmiddels zijn gezet.

De Nederlandse regionale omroepen schrijven letterlijk en figuurlijk geschiedenis. Dankzij de verslaggeving van deze omroepen worden belangrijke regionale gebeurtenissen, evenementen, en gebruiken vastgelegd voor het nageslacht. De SP is van mening dat de L1 en haar voorlopers een belangrijke taak vervullen in het in woord en beeld brengen van het heden en verleden van onze provincie en dat belangrijke archiefstukken van L1 en haar voorlopers niet verloren mogen gaan. De partij heeft daarom het college van Gedeputeerde Staten gevraagd om L1 hierin te ondersteunen.

Naast het archief van L1 en haar voorlopers, beschikken vele Limburgse gemeenten en musea over belangrijke beeld en geluidsopnamen. Van groot belang is daarbij de verzameling van het Limburgs Film en Video Archief (Lifva) dat sinds 1999 structureel is ondergebracht bij het Limburgs Museum. Hier worden honderden films over Limburg bewaard, waarvan de oudste uit 1911 dateert. Deze opnamen vertegenwoordigen, samen met het archief van L1, een belangrijk deel van de Limburgse geschiedenis van de afgelopen 100 jaar.

Om te voorkomen dat bandopnamen verloren gaan moet er op korte termijn samen met gemeenten en grote beheerders van archieven van beeld- en geluidsmateriaal in onze provincie, een inventarisatie worden gemaakt van belangrijke beeld- en geluidsopnamen. Deskundigen schatten dat het totaal om 400 tot 500 uur aan filmmateriaal gaat.
Als het aan de SP ligt moet dit resulteren tot een provinciale inhaalslag in de digitalisering van beeld- en geluidsopnamen.

U bent hier