h

SP wijst plannen Klavertje 4 af

5 april 2009

SP wijst plannen Klavertje 4 af

Afgelopen vrijdag werd er in Provinciale Staten gesproken over de plannen voor Klavertje 4. Zowel de inrichting van het gebied, als de economische gevolgen kwamen hierbij aan bod. De SP is het nooit eens geweest met de plannen voor Klavertje 4. De opzet is veel te grootschalig, de groene buffer tussen stad en platteland verdwijnt en waardevol agrarisch cultuurlandschap verdwijnt. Om de plannen ingrijpend te veranderen én te verbeteren heeft de SP, samen met de andere linkse oppositiepartijen een drietal voorstellen ingediend.

SP Statenlid Thijs Coppus "We hebben voorstellen ingediend om de bedrijfsgrootte van nieuwe veehouderijen te beperken, om in plaats van kassen en stallen meer ruimte vrij te maken voor grondgebonden landbouw en om natuurgebiedje de Brommèr te behouden. Helaas werden alle voorstellen afgewezen door CDA, PvdA en VVD. In plaats van in te gaan op onze voorstellen en argumenten noemde gedeputeerde Driessen de SP 'cynisch' en 'zeurderig' omdat we het niet eens zijn met de voorgestelde opzet voor Klavertje 4. Deze manier van discussiëren is mij iets te gemakkelijk en bewijst in mijn ogen de zwakte van de plannen. Zowel op economisch als ruimtelijk gebied."

Tijdens de vergadering bleek dat gedeputeerde Driessen niet aan kon geven op welke wijze de plannen voor Klavertje 4 in binnen de visie van Cradle to Cradle passen. Enkele uren eerder overkwam gedeputeerde Hessels hetzelfde toen hij niet kon uitleggen op welke manier een nieuwe lijndienst tussen Maastricht en Schiphol in de duurzaamheidsambities van dit college past. Thijs Coppus: "Op papier lijken alle duurzame en milieuvriendelijke ambities van dit college van Gedeputeerde Staten fantastisch, maar in de praktijk zijn ze niet veel meer dan een dun laagje vernis om de werkelijkheid te verhullen: geen duurzaam beleid, niks cradle to cradle, maar gewoon mee blijven doen aan de race to the bottom."

Lees de voorstellen van de SP (pdf).

U bent hier