h

SP: ‘recht op zorg’ wordt aangetast!

1 april 2009

SP: ‘recht op zorg’ wordt aangetast!

De SP- Statenfractie Limburg onderzoekt de haalbaarheid van een proefproces tegen de Staat der Nederlanden. De aanleiding hiervoor is een door het Sociaal Cultureel Planbureau ontwikkeld verdeelmodel voor jeugdzorg. Wanneer dit model voor de verdeling van jeugdzorggeld wordt ingevoerd zal ‘het recht op zorg’ in Limburg ernstig in het gedrang komen. Met een korting van 25% (24 miljoen euro) zijn de kansen voor heel wat Limburgse kinderen verkeken. Uit onderzoek door de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg blijkt dat het verdeelmodel in de huidige vorm onvolledig, onbetrouwbaar en daarmee ongeschikt is.

SP- Statenlid Linda Haex vindt de uitkomst schokkend. Haex: “Minister Rouvoet kan zijn programma ‘alle kansen voor alle kinderen’ maar beter meteen naar de prullenbak verwijzen want hoe wil je een goed gestroomlijnde jeugdzorg bewerkstelligen als straks duizenden Limburgse kinderen buiten de boot vallen. En dan hebben we het nog niet over de gevolgen voor de (honderden) jeugdzorgwerkers.”

In de huidige situatie blijken de financiële middelen al onvoldoende. Ondanks alle inspanningen van de laatste jaren bestaat nog steeds een wachtlijst. In de eerste maanden van dit jaar wachten ruim 100 Limburgse kinderen langer dan 9 weken op jeugdzorg. “De Wet op de jeugdzorg zegt dat een jeugdige aanspraak heeft op zorg (recht op zorg) wanneer het Bureau Jeugdzorg hiervoor een indicatie gesteld heeft. Deze zorg moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de zorg ‘op tijd’ en ‘op maat’ beschikbaar zijn. Het Rijk maakt de (jeugdzorg)wetten, is eindverantwoordelijk en stelt geld beschikbaar. De Provincie voert uit en zij ontvangt hiervoor het noodzakelijke geld van het Rijk. En op dit punt lopen we nu vast want de vraag naar jeugdzorg neemt niet af en de middelen zijn onvoldoende toereikend. Dus wie bepaalt straks wat gaat gebeuren. De SP laat het niet op z’n beloop en zal er alles aan doen, desnoods via een juridische (om)weg, om te zorgen dat kinderen krijgen wat ze nodig hebben. Een kind in nood kan niet wachten” aldus Linda Haex, woordvoerder jeugdzorg voor de SP in Provinciale Staten.

U bent hier