h

SP Limburg: “Helderheid over helikoptervliegvelden”

19 maart 2009

SP Limburg: “Helderheid over helikoptervliegvelden”

De Limburgse SP wil dat de provincie duidelijkheid verschaft over een voorgenomen landingsplaats voor helikopters in de gemeente Leudal. De gemeente ziet zo’n helikopter-haven wel zitten, maar volgens Statenlid Edwin Bus moeten lokale overheden niet op de muziek vooruit gaan lopen.

Het bedrijf Helinet wil een netwerk van helikopterhavens in West-Europa realiseren en daarbij is diens oog ook gevallen op Limburg. Volgens Bus is het vooralsnog onduidelijk wat zo’n voorziening voor gevolgen voor de (leef)omgeving met zich meebrengt. “Je loopt het risico dat zich in een gebied ongewenste ontwikkelingen voor doen, die later niet of nauwelijks meer zijn terug te draaien”, aldus Bus.

Het Statenlid verwijst daarbij naar het wetsvoorstel Regelgeving Burgerluchthavens en Militaire Luchthavens (RMBL) dat vorig jaar door de Eerste Kamer werd vastgesteld en dat naar verwachting over enkele maanden in werking treedt. Vanaf dat moment is de provincie bevoegd gezag. Bus: “Om mogelijke deining in de toekomst te voorkomen moet de provincie deze ontwikkelingen en de mogelijke gevolgen tijdig in kaart brengen en waar nodig optreden. Dat kan binnen de huidige regelgeving. Anders zitten we straks wellicht met de gebakken peren.”

U bent hier