h

Zorgen over de belbus

19 november 2008

Zorgen over de belbus

De SP in Provinciale Staten heeft vragen gesteld over de plannen voor het busvervoer naar de dorpen in de omgeving van Sittard. Vervoerder Veolia wil met ingang van 1 februari aanstaande de lijnen 13 en 14 vervangen door een belbus. Veel mensen maken zich zorgen over de toegankelijkheid van 'hun bus'.

Met ingang van 1 februari 2009 aanstaande, wil Veolia een nieuw systeem invoeren waarbij inwoners van de dorpen waar de lijnen 13 en 14 rijden, elk half uur op kunnen stappen. Vanuit Sittard vertrekt de bus, de route is afhankelijk van de bestemming van de instappers. Inwoners van de dorpen moeten voortaan telefonisch reserveren.

Daarnaast blijkt dat Veolia de onrendabele lijnen uitbesteed aan andere busbedrijven die niet met de omgeving, de ritten, de route, de haltes de vertrektijden bekend zijn. Hierdoor hebben veel mensen slechte ervaringen met het systeem. De SP is van mening dat het regionaal openbaar vervoer door deze maatregelen minder aantrekkelijk wordt en wil van Gedeputeerde Staten (GS) weten of ze op de hoogte is van de plannen van Veolia en of ze bereid is om het systeem van belbussen aan strikte voorwaarden te binden zodat niet alle reguliere buslijnen door belbussen worden vervangen.

U bent hier