h

Succesvolle protestwandeling bij Sankt Ludwig

3 november 2008

Succesvolle protestwandeling bij Sankt Ludwig

Zondag 26 oktober vond er een protestwandeling plaats rondom het met sloop bedreigde rijksmonument Sankt Ludwig te Vlodrop. De deelname was dit keer bijzonder groot, zo groot zelfs dat de deelnemers in drie groepen werden gesplitst die onder deskundige leiding rond het kloostercomplex en de gebouwen van de Meru organisatie (organisatie van de Maharishi) wandelden. Ook vanuit Duitsland was de belangstelling groot, zodat er ook een groep gevormd werd die uitleg kreeg in het Duits.

Tijdens de wandeling werd de deelnemers gewezen op de waarden van het gebied en de betekenis van het kloostergebouw. Uiteraard werden ook de door de Meru organisatie aangerichte vernielingen aan de kaak gesteld en werd ingegaan op wijze van totstandkoming van de door hen opgerichte bouwwerken die totaal niet passen in de omgeving.

Het besluit van minister Plasterk om het gebouw te handhaven op de lijst van rijksmonumenten werd met instemming begroet door de deelnemers. Zij zien dit dan ook als een stap op de goede weg naar herstel in de oude glorie van het inmiddels in verval geraakte klooster.

Maar zover is het nog lang niet. Overheden zullen overtuigd moeten worden van het belang van herstel en ook de Meru zal, al dan niet gedwongen, haar medewerking moeten verlenen. Actie voeren blijft dan ook voorlopig nog noodzakelijk en ook de maandelijkse protestwandelingen rond het klooster blijven voorlopig dan ook doorgaan.

Louis op de Kamp, actievoerder van het eerste uur en nog steeds een van de kartrekkers, werd gehuldigd vanwege het behaalde succes en zijn nimmer aflatende inzet van de afgelopen jaren.
Vermeldenswaardig is nog dat bij het startpunt van de wandeling, waar niet te versmaden glühwein werd uitgedeeld, twee, door de SP gesponserde, parasols stonden opgesteld,bedrukt met tekst en logo van het Bugercommité tot behoud van het klooster Sankt Ludwig en alle groeperingen die daarin vertegenwoordigd zijn.

U bent hier