h

SP wil steun voor Sankt Ludwig

14 november 2008

SP wil steun voor Sankt Ludwig

Ruim een maand geleden hebben SP en GroenLinks vragen gesteld over de toekomst van rijksmonument Sankt Ludwig. Aanleiding hiervoor was het besluit van minister Plasterk om Sankt Ludwig op de rijksmonumentenlijst te laten staan. GroenLinks en SP wilden van Gedeputeerde Staten (GS) weten of de provincie mee wil werken met het herstel van het voormalig klooster en hoe GS over de uitspraak van de minister denkt.

SP Statenlid Thijs Coppus: "De beantwoording van GS is ronduit teleurstellend. Er wordt amper op vragen ingegaan en de beantwoording bestaat vooral uit ‘nee’ en ‘zie vraag 1′. Duidelijk is dat GS zich absoluut niet verantwoordelijk voelt voor herstel van het gebouw en dat CDA en PvdA niet blij zijn met de uitspraak van minister Plasterk."

De SP vindt het vreemd dat GS zich niet verantwoordelijk voelt voor de staat van Sankt Ludwig, want voor andere gebouwen is er wel geld en tijd. Zo ondersteunt de provincie de restauratie van een boerderij bij Vaals en is er zelfs een apart fonds voor religieuze monumenten.

Thijs Coppus: "Ik krijg sterk de indruk dat er in het geval van Sankt Ludwig andere belangen op het spel staan. Het CDA pleit immers al jaren voor een snelle sloop van het rijksmonument. Formeel hebben de provincies een adviserende rol bij het aanwijzen en afvoeren van rijksmonumenten. Maar ik twijfel er aan of de provincie Limburg deze adviesrol wel aan kan."

U bent hier