h

Popcultuur stiefkind van cultuurbeleid

23 oktober 2008

Popcultuur stiefkind van cultuurbeleid

De Statenfractie van de SP heeft flinke kritiek op de cultuurnota zoals die vrijdag 24 oktober zal worden besproken in de Statenvergadering van de provincie Limburg. Volgens cultuurwoordvoerder Daan Prevoo zitten er veel hiaten in de nota. De pijlen worden vooral gericht op cultuursprong Maastricht, de culturele hoofdstad 2018 en de Floriade. Belangrijke projecten en ontwikkelingen die miljoenen gaan kosten maar waarvoor de plannen vooralsnog vaag blijven. Voor de SP blijft de vraag wát het gaat kosten en wáár de middelen worden geïnvesteerd onbeantwoord.

De SP steunt de culturele sprong van harte en heeft het op peil brengen van de culturele infrastructuur als een van speerpunten binnen haar programma, maar ziet te weinig gebeuren. “Zonder concrete plannen en bedragen, en zonder voldoende inzicht op welke wijze Heerlen en Sittard-Geleen naast Maastricht mee kunnen profiteren van de cultuursprong, kunnen wij niet instemmen. Wij geven geen blanco cheque”: aldus woordvoerder Prevoo. De SP zal een motie indienen om te komen tot een regionale cultuurvisie Zuid-Limburg zodat duidelijk wordt op welke plek investeringen kunnen of moeten worden gedaan voor een optimaal resultaat . Dat er in cultuur moet worden geïnvesteerd staat als een paal boven water. Maar wel op gelijkwaardige en evenredige wijze waar de hele provincie de vruchten mag plukken en niet alleen Maastricht. De SP wilt geen middelen onttrekken aan de plannen voor Maastricht maar extra middelen inzetten voor een provinciale cultuursprong. Als derde rijkste provincie zijn er middelen genoeg.

Bij de SP is vooral veel onbegrip voor de kloof die wordt geslagen tussen de popcultuur en traditionele cultuur zoals klassieke muziek en theater. Daar waar de provincie jarenlang heeft geïnvesteerd in de jongerencultuur met o.a. het programma ‘Jong zijn in Limburg’ laat dit college de jongeren stikken. Voor de popcultuur heeft dit college geen cent over. Bij de beoordeling en vaststelling van de cultuurplaninstellingen zijn de aanvragen van Booch? , Crosstown (Urban), De Popronde, Jazz Maastricht stelselmatig afgewezen en krijgt het eerder afgewezen Popsport project alsnog een schamele € 18.500 omdat zij landelijk wel erkenning krijgen. Op een begroting van ruim 2 miljoen wordt nog minder dan 0,5 % besteed aan popcultuur.

De SP maakt zich ook zorgen over de laagdrempelige festivals die de cultuurparticipatie bevorderen en een groot publiekbereik hebben zoals het Wereldfestival De Parade en het Limburg Festival. De afgewezen cultuurmakers zijn nu aangewezen op de resterende subsidiepotjes die bij lange na niet toereikend zijn voor de ambities die de cultuurmakers in tegenstelling tot dit college wel hebben. Een tenderregeling zoals we die in de afgelopen vier jaar hebben gekend is nooit toereikend gebleken voor het aantal aanvragen dat aan de criteria van de provincie voldeden. En dat staat nu weer te gebeuren.

U bent hier