h

Geen haven in Grubbenvorst

7 oktober 2008

Geen haven in Grubbenvorst

Minister Eurlings heeft geen problemen met de aanleg van een nieuwe haven bij Grubbenvorst. Met de haven moet de afvoer van zand van de nieuwe zandverwerkingsinstallatie (Zvi) worden vergemakkelijkt. Eurlings zei dit in reactie op vragen van SP Tweede Kamerlid Hugo Polderman. Volgens Eurlings is het verdere plan, de zandverwerkingsinstallatie bij Grubbenvorst, een zaak van de provincie en de gemeente Horst aan de Maas.

Het plan voor de Zvi bij het Raaieind in Grubbenvorst is zeer omstreden. De komst van de verwerkingsinstallatie zou tot gevolg hebben dat er natuur en open ruimte bij Grubbenvorst verloren gaat. Daarnaast betekent de mogelijke realisatie van de Zvi, dat er weer een grootschalig project in de omgeving van Grubbenvorst wordt gerealiseerd. Een haven voor de afvoer van materialen kan weliswaar gevolgen hebben voor het aantal transportbewegingen, maar de gevolgen voor natuur en landschap zullen nog groter zijn.

Zeker met het oog op alle ontwikkelingen rondom Grubbenvorst, is de zandverwerkingsinstallatie onwenselijk. Aangezien de Tweede Kamer al jaren geleden heeft besloten dat er geen nieuwe winlocaties in Limburg worden aangewezen en er toch een plan voor nieuwe zandwinning wordt ontwikkeld, is dit niet alleen een zaak van de gemeente Horst aan de Maas en de provincie Limburg, maar ook van de Kamer en de minister.

U bent hier