h

Verbijstering over Edco

11 september 2008

Verbijstering over Edco

Distributiebedrijf EDCO heeft een optie gehad op de aankoop van 14 ha grond op het logistiek bedrijven terrein Trade Port Noord in Venlo. Die informatie is steeds achtergehouden bij de beraadslagingen over de EDCO-affaire in Provinciale Staten. De provinciale politiek besliste in de geruchtmakende affaire dat EDCO met haar gigantische bedrijfshallen in het landelijk gebied de Meer mocht komen, omdat elders geen plek zou zijn. Uit de nieuwe informatie blijkt dat EDCO bewust haar kansen op bestaand bedrijventerrein heeft laten lopen.

Volgens de Gemeente Venlo heeft EDCO zich in september 2006 gewend tot de gemeente Venlo met de vraag of 14 ha bedrijventerrein beschikbaar zou zijn voor de bouw van bedrijfshallen. Optie is toen verleend aan EDCO op 14 ha op Trade Port Noord. EDCO heeft de optie die tot 14 februari 2007 liep niet omgezet in koop. Vervolgens is dat perceel opgegaan in de verkoop van 22 ha. aan de Combinatie DSV en Goodman.

De SP in provinciale staten is verbijsterd over de gang van zaken. SP Statenlid Pierre Diederen: “De SP heeft haast tot vervelends toe gevraagd waarom EDCO zich niet zou kunnen vestigen op een bestaand bedrijventerrein. Telkens werd verkondigd dat er geen geschikte terreinen beschikbaar zouden zijn, nu blijkt dat dit dus wel het geval was. De SP heeft het gevoel dat de Staten een loer is gedraaid. Er was wel geschikt terrein beschikbaar, zelfs op korte termijn, maar EDCO heeft gekozen voor het terrein in de Meer.”

Door de komst van de gigantische bedrijfshallen naar het landelijk gebied de Meer wordt de natuurwaarde in Midden Limburg ernstig aangetast. De hallen zullen een oppervlakte beslaan van 25 voetbalvelden met een hoogte van 25 meter. Er is daarom in Midden Limburg veel verzet tegen de komst van het bedrijf.

De Provinciale Commissie voor Omgevingsvraagstukken Limburg (PCOL) vroeg aan de Provincie of de zogenaamde SER ladder voldoende werd toegepast. De SER ladder betekent dat bedrijven eerst goed moeten onderzoeken of zij zich kunnen vestigen op bestaand industrieterrein en alleen als dat echt niet kan mag gebruikt gemaakt worden van landelijk gebied. Uit de nieuwe informatie blijkt zonneklaar dat die SER ladder niet werd gebruikt.

De SP heeft Gedeputeerde Staten inmiddels om opheldering gevraagd.

U bent hier