h

Maatregelen tegen Maharishi

3 februari 2008

Maatregelen tegen Maharishi

In november heeft er een grootschalige handhavingsactie plaats gevonden op het terrein van de Maharishi in Vlodrop, tijdens de actie werden een aantal overtredingen geconstateerd. Na 10 weken zijn de overtredingen nog steeds niet aangepakt. De SP eist daarom opheldering van Gedeputeerde Staten en wil dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen.

Naar aanleiding van signalen van omwonenden hebben de gemeente Roerdalen, de provincie Limburg en de politie op woensdag 21 november een handhavingsactie op het terrein van het voormalig klooster Sankt Ludwig in Vlodrop gehouden. Tijdens deze actie werden diverse overtredingen geconstateerd.

SP Statenlid Thijs Coppus: ‘Na tien weken is het verslag van alle geconstateerde overtredingen nog steeds niet af en zijn er geen sancties getroffen. Treffend hierbij is het immense doek dat nog steeds voor het monumentale klooster hangt. Dit doek is illegaal opgehangen en schermt het rijksmonument af. De SP wil van GS weten hoe dit kan en of ze bereid is om binnen een week maatregelen te nemen.

Ook het verleggen van de hoofdtoegangsweg naar het terrein en de plannen voor de realisatie van een toren op het terrein van de Maharishi zijn de SP een doorn in het oog. Thijs Coppus: ‘Met het verplaatsen van de toegangsweg verdwijnt het historische tracé naar het monumentale kloostercomplex. Het klooster en de omgeving kunnen niet los van elkaar worden gezien. Daarnaast zijn de plannen voor de bouw van een toren op het terrein absurd, een dergelijk gebouw past niet in een nationaal park, de gevolgen voor de omgeving zullen enorm zijn. De SP wil van Gedeputeerde Staten weten of ze op de hoogte is van de plannen en wat haar standpunt in dezen is.’

U bent hier