h

Behoud Sankt Ludwig

1 oktober 2007

Behoud Sankt Ludwig

Al jaren wordt klooster Sankt Ludwig in Vlodrop bedreigd met sloop. De eigenaar van het klooster - de organisatie van de Maharishi Yogi (Meru) - wil het gebouw zo snel mogelijk platgooien en vervangen door nieuwbouw. De mensen uit Vlodrop en omgeving pikken dit niet. Al jaren strijdt een actiecomité tegen de mogelijke sloop en tegen het volbouwen van het terrein rondom het klooster.

In samenwerking met de Duitse Linkspartei en de SP worden er regelmatig wandelingen georganiseerd om tekst en uitleg te geven over de bijzondere geschiedenis van het complex en de mogelijke sloop.

Ook afgelopen zondag werd er gewandeld. Samen met buurtbewoners, mensen van de SP Roerdalen en Roermond, leden van de Linkspartei, Kamerlid Paul Lempens hebben de Statenleden Linda Haex en Thijs Coppus zondagochtend een wandeling rondom het complex gemaakt.

Het Sankt Ludwig college staat sinds 1909 in Vlodrop. Dit klooster werd in 1909 door Duitse paters gesticht. Als gevolg van een besluit van de Pruissische Staat om een eind te maken aan de grote invloed van de katholieke kerk op het maatschappelijk leven, vertrokken Duitse katholieken eind 19e en begin 20e eeuw massaal naar het Nederlandse en Belgische grensgebied. Het kloostercomplex in Vlodrop is hier een mooi voorbeeld van.

Naast de geschiedkundige waarde is het klooster ook bijzonder om haar gaafheid en de stijl waarin het gebouw is opgetrokken. De neogotische stijl is kenmerkend voor het einde van de 19e eeuw en is beïnvloed door de Roermondse architect Cuypers (Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam).

In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd het gebouw verkocht aan de Maharishi Yogi en zijn organisatie. Begin jaren ’90 werd duidelijk dat de Maharishi het gebouw wil vervangen door nieuwbouw. Vanaf dit moment wordt er gesteggeld over de sloop van het klooster. De gemeente Roerdalen is warm voorstander van afbraak. Ze wordt hierin gesteund door Kamerleden van de CDA en VVD. Sinds kort vindt de gemeente ook de provincie Limburg aan haar zijde. Volgens gedeputeerde Lebens is er onvoldoende draagvlak om het gebouw te behouden en is de staat van het gebouw zeer slecht.

In dit licht lijkt het coalitieprogramma vooral uit mooie woorden te bestaan: ‘De provincie wil graag mee de mouwen opstropen om het Limburgse gezicht van dorpen en steden te versterken. Door monumenten, kloosters, boerderijen, winkelcentra, kantoren, maar ook nieuwe architectuur in de schijnwerpers te zetten als het typisch eigene van Limburg.’ (uitwerking coalitieakkoord 2007-2011, sociaal domein, bladzijde 17).

De SP wil dat het gebouw behouden blijft en vindt dat de provincie haar verantwoordelijkheid moet nemen om samen met de rijksoverheid en de gemeente de Maharishi te dwingen om dit belangrijke monument in ere te herstellen.

Aanstaande vrijdag zal de SP in de commissie Sociaal van Provinciale Staten weer aandacht vragen voor Sankt Ludwig. De partij zal gedeputeerde Staten dan confronteren met de slechte situatie van Sankt Ludwig en zal aandringen op behoud van het complex.

U bent hier