h

Armoedeconferentie Kledingbank Maasbracht.

13 september 2007

Armoedeconferentie Kledingbank Maasbracht.

Eeristeren werd er door de Kledingbank in Maasbracht een zogeheten armoedeconferentie georganiseerd. Namens de SP was onder andere Statenlid Linda Haex hierbij aanwezig.

Op de conferentie voerden mensen met verschillende achtergronden het woord en werden de speeches afgewisseld met zogeheten minimodeshows. Zo werd er onder andere gesproken door de heer Gabriels van de universiteit Maasticht, mevrouw Wolfs, gedeputeerde bij de provincie Limburg en mevrouw Jessie Smeets, wethouder van sociale zaken bij de gemeente Maasgouw, die aangaf pas twee jaar zich bewust te zijn van het gegeven dat er ook in Nederland en in de provincie Limburg armoede voorkomt.

De heer Gabriels legde bij zijn analyse van het fenomeen armoede vooral de nadruk op de oorzaak van de armoede namelijk een volkomen verkeerde verdeling van de koek tussen arm en rijk als ook een overheid die sinds het begin van de jaren 90 de sociale rechten steeds verder aantast en mensen die het raakt steeds meer afhankelijk maakt van “liefdadigheid”.
In zijn ogen dient de overheid er zorg voor te dragen dat iedereen over voldoende inkomen beschikt. Een gedachte die ook door de SP wordt onderschreven.

De andere sprekers legden het accent op hoe politiek gezien dan wel vanuit (schuld)hulpverlening met armoede kan of moet worden omgegaan. Mevrouw Wolfs gaf daarbij aan dat de provincie op het terrein van armoede feitelijk gezien geen taak heeft omdat armoedebeleid een zaak is van het rijk en de gemeenten maar ook provinciaal gezien het armoedeprobleem op de agenda staat en er € 495.000 beschikbaar is voor projecten.

In de centrale vragenronde stelde Linda Haex aan de gedeputeerde de vraag of er niet alles aan gedaan zou moeten worden om in een rijk land als Nederland aan situaties van voedsel en kledingbanken een eind te maken door de oorzaak van het bestaan van armoede aan te pakken. De discussie moet niet gaan over ‘hoe wij voedsel- en kledingbanken kunnen ondersteunen’ maar over ‘hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat dit soort banken niet meer nodig zijn’

Deze vraag leidde in de zaal tot een aantal reacties waarbij met name de heer Gabriels veel bijval kreeg voor zijn analyse en gewezen werd op de zorgtaak van de overheid. Daarnaast werd er kritiek geuit op de wijze waarop regels rond uitkeringen worden gemaakt en vooral op de manier waarop ze worden toegepast.

Iedereen was het er uiteindelijk mee eens dat ernaar gestreefd moet worden dat een instelling als een Kledingbank te laten verdwijnen alleen de manier waarop en binnen welke termijn werden niet beantwoord.

Het is met de armoede in Limburg triest gesteld, aldus de heer Gabriels.
De SP zal op dit onderwerp hoog blijven inzetten want armoede staat gelijk aan sociale uitsluiting en voor armoede geldt een collectieve verantwoordelijkheid

U bent hier