h

SP wil behoud klooster Sankt Ludwig

7 mei 2007

SP wil behoud klooster Sankt Ludwig

In Vlodrop staat het Sankt Ludwig klooster. Sankt Ludwig werd bijna 100 jaar geleden gebouwd en is een rijksmonument. Inmiddels is het gebouw in bezit van de Maharishi Yogi. Deze wil het gebouw zo snel mogelijk slopen. In 2001 is hier op illegale wijze een begin mee gemaakt. De Raad van State heeft de maharishi-beweging teruggefloten. Sindsdien staat het gebouw leeg en laat de Maharishi het gebouw moedwillig verkrotten.

Klooster Sankt Ludwig

Samen met inwoners van Roerdalen, leden van het burgercomité, mensen van de Duitse partijen WASG en Linkspartei, lokale SP’ers hebben vier Statenleden van de SP een bezoek gebracht aan het kloosterterrein.
De staat van het klooster is abominabel. Het is triest om te zien hoe een rijksmonument langzaam wegrot zonder dat iemand ingrijpt. Dakpannen zijn verwijderd, ramen zijn kapot of staan open en het vernielde gedeelte is niet afgedekt en wordt zodoende door de elementen aangetast. Ook dit is moedwillig slopen.

Klooster Sankt Ludwig

Het Sankt Ludwig college staat sinds 1909 in Vlodrop. Dit klooster werd in 1909 door Duitse paters gesticht. Als gevolg van een besluit van de Pruissische Staat om een eind te maken aan de grote invloed van de katholieke kerk op het maatschappelijk leven, vertrokken Duitse katholieken eind 19e en begin 20e eeuw massaal naar het Nederlandse en Belgische grensgebied. Het kloostercomplex in Vlodrop is hier een mooi voorbeeld van.
Naast de geschiedkundige waarde is het klooster ook bijzonder om haar gaafheid en de stijl waarin het gebouw is opgetrokken. De neogotische stijl is kenmerkend voor het einde van de 19e eeuw en is beïnvloed door de Roermondse architect Cuypers (Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam).

Al jaren wordt er gesteggeld over de sloop van het klooster. De gemeente Roerdalen is warm voorstander van afbraak. Ze wordt hierin gesteund door Kamerleden van CDA en VVD. De argumenten voor sloop gaan voornamelijk over economische belangen. De Maharishi wil op de plaats van het kloostergebouw een nieuwe universiteit bouwen. Dit levert geld op.
Geld is blijkbaar veel belangrijker dan cultuurhistorisch erfgoed (een rijksmonument). Bovendien vergeet men dat het huidige gebouw ook inkomsten kan genereren als het een bestemming als bijvoorbeeld conferentieoord krijgt.

Klooster Sankt Ludwig

De staat waarin het gebouw verkeert, is een argument dat sinds 2001 wordt gebruikt om het gebouw maar snel tegen de vlakte te gooien. Op 12 september 2001 nam de organisatie van de Marahishi zelf het heft in handen en begon een half uur voordat de Raad van State uitspraak zou doen over de aangevraagde sloopvergunning, met de sloop van het klooster. Nadat de Raad van State geen vergunning verleende werd de Maharishi teruggefloten en moest de sloop stil worden gelegd.
Door deze vernielingen en het ontbreken van onderhoud, wordt de staat van het klooster steeds slechter. Hierdoor hebben voorstanders van de sloop een extra argument gekregen om het gebouw om te stoten.
Het is schandelijk dat deze argumenten ook bij de provincie een steeds grotere rol gaan spelen. Het moedwillig vernielen van een beschermd rijksmonument mag niet leiden tot de uiteindelijke sloop. Op deze manier kan ieder ‘beschermd’ gebouw legaal worden afgebroken.

Intussen verrijzen op het kloosterterrein tal van gebouwen en semi-permanente containerwoningen. Het oorspronkelijke kloosterterrein is onherkenbaar veranderd en is verworden tot een permanente bouwplaats.
De SP vindt dat het klooster behouden moet blijven. Ook in de Provinciale Staten zal de SP knokken voor behoud. Want de provincie moet verantwoordelijkheid nemen en zich duidelijk uitspreken voor behoud van het klooster en bekijken hoe het gebouw zo snel mogelijk in oude staat hersteld kan worden. Daarnaast moet ze de gemeente ter verantwoording roepen en bekijken of de bestemmingsplannen kloppen.

Klooster Sankt Ludwig

U bent hier