h

Winst Essent naar noodfonds en alternatieve energiebronnen

10 november 2006

Winst Essent naar noodfonds en alternatieve energiebronnen

De SP Limburg wil met ingang van 2007 de winsten van energiebedrijf Essent anders bestemmen. De partij heeft daartoe een voorstel gedaan tijdens de Algemene Beschouwingen bij de begrotingsbehandeling in Provinciale Staten. Beoogd wordt een noodfonds energie in te stellen dat aangewend kan worden voor huishoudens die afgesloten zijn of dreigen afgesloten te worden van energie en water.

Daarnaast wil de SP dat de dividenden die de provincie als aandeelhouder krijgt worden geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen.

De SP vindt dat de liberalisering van de energiemarkt niet de beloofde voordelen oplevert. Integendeel: de energierekeningen voor burgers stijgen tot zorgwekkende hoogten. De megawinsten zouden enerzijds ten goede moeten komen aan huishoudens met betalingsproblemen en daardoor afgesloten dreigen te worden van energie en water en anderzijds aan investeringen in nieuwe en alternatieve energiebronnen.

SP- Fractievoorzitter Edwin Bus: “We moeten ons niet uitsluitend mee laten slepen in de strijd om de alsmaar schaarser wordende fossiele brandstoffen maar sneller, meer en betere alternatieven ontwikkelen en toepassen.” Volgens Bus zou ook de Provincie Limburg als aandeelhouder deze koers moeten inzetten.
“Op deze manier wordt het algemeen belang, wat het hoofddoel moet zijn van het aandeelhouderschap, beter gediend,” aldus Bus.

Vorig jaar steeg de dividenduitkering van Essent voor de provincie Limburg met 15 mln tot een bedrag van 42 mln. Dit jaar ligt de winstverwachting van Essent nog hoger. Daarbij komt nog een extra meevaller van 128 mln. waarvan het aandeel voor Limburg circa 10 mln is.

U bent hier