h

SP wil noodfonds voor extra pleegkinderkosten

19 juli 2006

SP wil noodfonds voor extra pleegkinderkosten

Beugels en brillen voor pleegkinderen worden niet vergoed. Pleegouders moeten deze kosten sinds januari 2006 zelf opbrengen. Er zijn al pleegouders die hebben aangegeven vanwege de kosten niet langer pleeggezin te willen zijn. Het is dus zaak dat hier snel een oplossing voor wordt gevonden. De SP vindt dat de provincie een noodfonds moet instellen, zo lang er nog geen oplossing is gevonden. SP-Statenlid Felix van Ballegooij heeft, middels schriftelijke vragen, hieromtrent een verzoek gedaan aan Gedeputeerde Staten.

Vóór de invoering van het nieuwe zorgstelsel nam justitie de verzekering voor de pleegkinderen voor haar rekening. Nu niet meer. Nu betaalt Bureau Jeugdzorg de basisverzekering voor de pleegkinderen. Brillen, beugels en plaswekkers worden echter niet gedekt. Daarvoor is een aanvullende verzekering nodig. Die aanvullende verzekering komt voor rekening van de pleegouders. Er zijn al pleegouders die hebben aangegeven niet langer pleeggezin te willen zijn, gewoon omdat het allemaal te duur wordt.

De SP heeft dit onderwerp eerder in de Tweede Kamer aan de orde gesteld. Op dit moment is echter nog niet bekend wat het kabinet en de Kamer besluiten. Jeugdzorg is echter ook een verantwoordelijkheid van de provincie. Daarom moet de provincie er
alles aan doen om de zaak nu al op te lossen, vindt de SP.

De brief aan het college van gedeputeerde staten;

Aan: College van Gedeputeerde Staten
Via: de voorzitter van Provinciale Staten (staten@prvlimburg.nl)

Roermond, 31 juli 2006

Betreft: Vragen ex artikel 38 regl. van orde inzake ziektekosten pleeggezinnen.

Geacht College,

Tot 1 januari 2006 waren de meeste pleegkinderen verzekerd via een polis van de VGZ. Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel op 1 januari 2006 blijkt dat een jeugdigen die niet via ouders of pleegouders worden verzekerd door het BJZ Limburg alleen een basisverzekering wordt aangeboden. Reden hiervoor is dat de MO-groep heeft besloten geen aanvullende verzekering af te sluiten gelet de hiermee samenhangende kosten (circa € 100,- per jaar per jeugdige).

Daarnaast blijkt dat pleegkinderen (in het kader van een gezinsvoogdijmaatregel) in een aantal gevallen geen gebruik kunnen maken van bepaalde medische zorg omdat ouders door het gegeven dat er geen aanvullende verzekering is de hiermee samenhangende kosten niet kunnen betalen. Wanneer er van deze maatregel geen sprake zou zijn zou hetzelfde in een aantal gevallen gelden.

Inmiddels zijn er hieromtrent klachten ontvangen bij de Nederlandse Vereniging van Pleeggezinnen. Deze zijn gebundeld in het rapport ‘Zorgwekkend’ dat onlangs gepubliceerd werd. De RvB’s van de BJZ’s in Nederland hebben besloten voor jeugdigen waarover een voogdijmaatregel is uitgesproken een beperkt aantal medische kosten voor deze jeugdigen conform de oude regeling van de VGZ te continueren. De hieraan verbonden kosten worden echter geput uit de middelen die beschikbaar zijn gesteld voor het deltaplan.

Voor de SP is het onacceptabel pleegkinderen geen volledig zorgaanbod ontvangen en dat pleeggezinnen –zoals de NVP stelt- dreigen te stoppen met pleegzorg vanwege de te hoge medische kosten. Wij zien een taak voor de provincie weggelegd om een tussenoplossing te bieden tot de tijd dat het rijk (zoals reeds door het ministerie van VWS toegezegd) een structurele oplossing vindt. De SP zou dan ook pleiten voor een tijdelijke provinciale maatregel naar voorbeeld van GS in Noord-Holland.

Op grond van bovenstaande vragen wij u:

• Is de hierboven gesignaleerde problematiek bij het college bekend? Zo ja, overweegt u acties om het probleem bij te sturen en welke maatregelen bent u bereid in dat kader te nemen? Zo nee, waar en op welke manier dient dan naar uw oordeel dit probleem te worden opgelost?
• Wat is uw mening met betrekking tot het feit dat door BJZ gelden bestemd voor het deltaplan worden aangewend om een beperkt aantal, niet in de basisverzekering geregelde, medische vergoedingen te financieren?

Met vriendelijke groeten,
Felix van Ballegooij

U bent hier