h

SP: Handen in elkaar slaan voor armoedebestrijding!

18 februari 2006

SP: Handen in elkaar slaan voor armoedebestrijding!

Onlangs was er in Dagblad de Limburger een reactie van CDA en VVD te lezen op het armoederapport 'Armoede heeft een gezicht gekregen' dat door de provinciale armoederapporteurs is uitgebracht. De titel van dit het artikel en de overeenkomstige mening van CDA en VVD luidde: 'Armoederapport kan de prullenbak in'. CDA en VVD hebben inmiddels aangekondigd zelf te komen met beleid ter bestrijding van de armoede.

"Dit getuigt van een weinig collegiale en constructieve houding van deze partijen" aldus SP Statenlid Felix van Ballegooij. "Alle partijen in de staten zijn zich bewust de aanwezigheid van een armoedeprobleem in Limburg. We zouden de omvang van het probleem onderzoeken en vervolgens samen aan oplossingen werken. Die laatste stap wordt nu door CDA en VVD overgeslagen. Dit omdat de armoederapporteurs van GroenLinks en de PvdA -niet al te slim- het rapport zonder enige vorm van overleg publiceerden. Dat doet de armoedebestrijding geen goed. Om die reden heb ik gepleit voor een gezamenlijke aanpak van het probleem en de partijen opgeroepen te stoppen met de politieke spelletjes die in gang gezet zijn na publicatie van het armoederapport."

Tijdens de statenvergadering van 17 februari riep de SP alle partijen riep Felix de staten op om samen te werken:

Voorzitter, ik ben lid van de SP maar sta hier vandaag liever als collega-statenlid. Het is geenszins mijn bedoeling om een politiek spel in gang te zetten. Ik hoop dat andere partijen dit verzoek zullen respecteren.

Vorig jaar besloten de staten bijna statenbreed de armoede in Limburg in kaart te brengen. Een gezamenlijk streven van bijna alle partijen die hier vandaag aanwezig zijn. In de media is de afgelopen twee weken het onlangs verschenen armoederapport onderwerp van gesprek geweest. Niet altijd in positieve zin maar het feit dat het onderwerp van gesprek is doet mij persoonlijk deugd.

Wat ik betreur is het feit dat is dat het gezamenlijk streven van alle partijen die zich aansloten bij het voorstel om armoederapporteurs aan te stellen gevaar loopt. De SP heeft zich net als vele andere partijen gecommitteerd aan een CDA/Groenlinks-voorstel en willen net als andere partijen bijdragen aan een goede oplossing die zo breed mogelijk door deze staten gedragen wordt.

Over oorzaken en oplossingen van armoede kunnen we van mening verschillen. Dat het een maatschappelijk verschijnsel betreft wordt door eenieder hier van links tot rechts bevestigd. Laten we vanuit die gedachte dan alstublieft de handen in elkaar slaan en samen werken en denken aan een oplossing.

Om die reden wil ik de voorvoerders van alle partijen die ingestemd hebben met de aanstelling van de armoederapporteurs vragen:

Of zij de het verschenen rapport voor kennisgeving willen aannemen en samen met de alle fracties -bij voorkeur in commissieverband- willen zoeken naar een breed gedragen oplossing voor dit probleem binnen het provinciale domein?

Het is een feit dat wij armoedebestrijding allen een warm hart toedragen en dat we ons op onze eigen hier manier hard voor willen maken. Ik doe om die reden een oproep aan u allen om de boel bij elkaar te houden in het belang van de mensen die waar we over praten; de mensen die in armoede leven. Ik vraag u niet om een inhoudelijke toezegging maar enkel om bereidheid statenbreed verder te kijken naar oplossingen. We gaan allen primair voor het bestrijden van armoede en sociale uitsluiting, laten we elkaar hier dan ook niet uitsluiten!

U bent hier