h

Help Burma! Boycot Total!

3 februari 2006

Help Burma! Boycot Total!

Op vrijdag 3 februari voerde ROOD Roermond (jongeren in de SP) samen met Statenlid Felix van Ballegooij actie tegen de steun van Total aan het dictatoriale regime van Burma.

Om die reden verzamelden ROOD en de SP zich in de vroege morgen, bij het Total tankstation op bedrijventerrein Broekhin in Roermond. Het doel van de landelijke actie is om automobilisten te vragen Total te boycotten, om op die manier Total te dwingen te stoppen met de steun aan het dictatoriale regime van Burma. "We kregen veel sympathie van automobilisten waardoor het aan de pomp erg rustig bleef. Zo zie je maar weer dat actievoeren weldegelijk helpt" aldus Statenlid Felix van Ballegooij.

De laatste tien jaar is er in Burma, op kosten van Total, een pijpleiding dwars door het oerwoud aangelegd met kinder- en slavenarbeid. Bovendien heeft het leger langs pijpleiding gevechten geleverd met de plaatselijke bevolking. De financiële levensader van het Burmese regiem zijn de grote olie- en gasvelden voor de Burmese kust. Velden die momenteel ontgonnen worden door het Amerikaanse bedrijf Unocal en de Europese bedrijven Total en Premier Oil. Het Nederlandse bedrijf IHC-Caland neemt deel aan het Premier Oil project. Deze investeringen zijn momenteel cruciaal voor het voortbestaan van de junta. Burma is al 43 jaar één van de ergste dictaturen van de wereld, dat is waarom de Verenigde Staten al eerder hebben opgeroepen het land te boycotten.

Een foto-impressie van de actie:


ROOD plaatst spandoeken rondom het tankstation


Merlijn Janssen Steenberg, Voorzitter ROOD Roermond, (links) en Felix van Ballegooij, Statenlid Limburg),klaar voor actie!

U bent hier