h

Aanbod en niet vraag stuurt deel jeugdzorg

8 maart 2005

Aanbod en niet vraag stuurt deel jeugdzorg

De statenfractie van de Socialistische Partij heeft zorgen over de wijze waarop in Limburg de zorg voor kinderen met opgroeiproblemen wordt bepaald en uitgevoerd. Niet de vraag maar vooral het aanbod bepaalt in veel gevallen wat er gebeurt met kinderen.
Dit meldt SP Statenlid Felix van Ballegooij vandaag in schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten.

"In de praktijk komt het regelmatig voor dat kinderen andere zorg krijgen dan die ze eigenlijk nodig hebben. Bureau Jeugdzorg bepaalt namelijk welke zorg een kind nodig heeft en vervolgens blijkt regelmatig dat de juiste zorg door wachtlijsten bij Limburgse zorgaanbieders niet geleverd kan worden.
Dan wordt een kind andere en dus 2e keus zorg geboden.
Uit de antwoorden op eerdere mondelinge vragen van de SP lijkt GS niet echt een probleem te zien. GS durft zelfs te beweren dat het zo beter gaat. Dat gaat de SP echt te ver. Het resultaat is namelijk dat kinderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben met alle problemen van dien".

Daar voegt de SP'er aan toe dat er aan de andere kant in veel gevallen bij het bepalen van het type van zorg voor kinderen rekening gehouden wordt met de aanwezigheid van wachtlijsten. Er zou in dergelijke gevallen eerder gekozen worden voor een vorm van zorg waar geen wachtlijst voor bestaat. "Ik weet dat dit veel voorkomt. Het is alleen de vraag of je dit Bureau Jeugdzorg en haar medewerkers kwalijk moet nemen, zij willen kinderen namelijk zo goed en vooral zo snel mogelijk helpen. Ze roeien met de riemen die ze hebben. Helaas betekent dit wel dat we onszelf maar vooral kinderen en hun ouders voor de gek houden. Ook hier krijgen kinderen de rekening gepresenteerd omdat ze niet de zorg ontvangen die ze nodig hebben.

De SP wil van Gedeputeerde Staten weten hoe vaak niet de juiste zorg geleverd wordt en welke actie Gedeputeerde Wolfs gaat ondernemen. Volgens de SP zijn de gevolgen van dit handelen niet te overzien aangezien deze problemen zich al in het prille begin van zorgtrajecten voordoen. Op deze manier kan volgens de SP geen garantie geboden worden dat kinderen goed geholpen worden en snel de jeugdzorg verlaten. "Fouten aan het begin van een zorgtraject maken de kans op totale verbetering klein. Dat leidt vervolgens weer tot nog langere wachtlijsten. Je kunt dus stellen dat we ons in een vicieuze cirkel begeven. Dat is natuurlijk te belachelijk voor woorden."

Verdieping: Ook zet de SP vraagtekens bij de plannen van Gedeputeerde Staten om jeugdzorgtermijnen te maximeren op twee jaar. Dat leidt volgens de SP in de huidige situatie tot grote problemen aangezien het maximeren van termijnen uitgaat van een ideale situatie zonder wachtlijsten.
Om die reden vraagt het SP-statenlid opheldering over de wetenschappelijke onderbouwing van deze termijnen. "GS volgt hier zonder blikken of blozen de mening van een consultancy bureau. Ik wil die conclusies wel eens wetenschappelijk getoetst zien worden! Bovendien gaat het maximeren van zorgtermijnen uit van een situatie zonder wachtlijsten.
De provincie zal eerst weer grip moeten krijgen op de jeugdzorg. Hiervoor dient de provincie haar invloed en controle veel meer te laten gelden binnen de instellingen".

U bent hier