h

'Den Haag, Laat Limburg niet stikken!'

4 oktober 2004

'Den Haag, Laat Limburg niet stikken!'

Een van de sprekers tijdens de demonstratie op 30 september in Heerlen was SP-Kamerlid Jan de Wit. Hij ging met name in op de rampzalige ontwikkelingen rond de werkgelegenheid in Limburg, die vergelijkbaar is met de gebeurtenissen rond de mijnsluitingen.

• Drastische inkrimping arbeidsplaatsen DSM en Sabic
• 900 banen bij NedCar weg
• UWV en ABP krimpen drastisch in
• Bij het CBS dreigt opnieuw het verlies van vele arbeidsplaatsen
• Veel gemeenten snijden gedwongen door de rijksbezuinigingen in de formatie
• Een hele reeks van kleinere bedrijven sluit of snijdt in het personeel, bij elkaar een groot banenverlies
• Van nieuwe bedrijfsvestigingen is nauwelijks sprake

Jan de Wit verklaarde dat de SP van mening is dat bedrijven als DSM, NedCar, ABP, CBS ieder op hun eigen wijze een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben tegenover deze regio. Als opvolger van de Staatsmijnen, als instellingen en bedrijven die hier in het kader van de mijnsluitingen met veel overheidssteun gekomen zijn hebben zij zware morele verplichtingen. De overheid moet hen op deze verantwoordelijkheid aanspreken. Het nieuwe beleid van het kabinet om uitsluitend nog de economie in de Randstad te stimuleren is desastreus voor regio's als Zuid Limburg.
De afgelopen tijd is er actie gevoerd met de eis voor steunprogramma's voor het Noorden. De SP is van mening dat ook Zuid Limburg in nood verkeert, en door het Rijk geholpen dient te worden. En de gemeenten moeten vooral ook ophouden met elkaar vliegen af te vangen in de concurrentie om een bedrijf juist op hun grondgebied te krijgen.
In plaats daarvan moeten ze gezamenlijk een vuist maken naar Den Haag, aldus de Wit

U bent hier