h

Verzet SP tegen sanering in jeugdzorg

24 juni 2004

Verzet SP tegen sanering in jeugdzorg

Deze week kwam de SP-fractie ter ore dat de Raad van Bestuur van Xonar over wil gaan tot een koude sanering middels het sluiten van woongroepen voor kinderen.

Xonar is dé grote Zuid-Limburgse Jeugdzorgverlener waar veel kinderen in Limburg op zijn aangewezen. Volgende week maakt Xonar bekend hoeveel woongroepen er exact gesloten zullen worden. De SP - die direct in actie kwam door mondelinge vragen aan het college te stellen - is van mening dat het belachelijk is om woongroepen te sluiten wanneer er nog niet eens een concreet en goed alternatief plan op tafel ligt. "Al eerder gaf Deputé Wolfs (PvdA) aan dat het primaire proces; de feitelijke zorg, ontzien zou moeten worden. Het sluiten van woongroepen in combinatie met de eerder ingezette bezuiniging op de personele kosten laten precies het tegenovergestelde zien!" aldus SP-statenlid
Felix van Ballegooij. "Veel werknemers van Xonar geven aan dat ze, door de genomen maatregelen, nu al bijna niet meer in staat zijn de zorg te verlenen die er nodig is."

Felix geeft verder aan dat Xonar, door de te weinig overheidsgeld, weliswaar iéts moet doen maar dat de Raad van Bestuur nóg altijd een keuze heeft. De SP-fractie eist dan ook dat Deputé Wolfs, Xonar tot de orde roept. "Als er dan al bezuinigd moet worden, dan is het beter te beginnen met de te dikke bestuurslaag van Xonar. Op de 'echte' zorg is al meer dan genoeg bezuinigd."

Doordat de overheid, door de vergaande verzelfstandiging van de jeugdzorgverleners, tegenwoordig alleen nog wat te zeggen heeft over de te leveren kwantiteit is het steeds lastiger om toe te zien op kwalitatief goede zorg. Als de zorgverlener zijn afgesproken 'productieniveau' maar nakomt en de wachtlijsten afnemen, piept er bijna niemand.

Gedeputeerde Wolfs heeft, in antwoord op de vragen van de SP, toegezegd snel in gesprek te gaan met Xonar. Volgende week vrijdag (2 juli) zal ze hiervan verslag doen in de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur.

Felix van Ballegooij stelde in de statenvergadering van 25 juni tijdens het vragenuur de volgende vragen:

Voorzitter,

Onlangs heeft u, op deze plaats, vragen van Mevr. Joke Prevoo over Xonar beantwoord. Als antwoord op de vraag of het primaire proces zou lijden onder de huidige financiële situatie van Xonar zei u toe dat het primaire proces ontzien zou moeten worden. Dit voornemen is tevens vastgelegd in een brief van Xonar aan de provincie.

Vraag college:
Is deze constatering juist?

Begin deze week ontving de SP fractie verontrustende en tegengestelde geluiden. Tijdens een vergadering van de raad van bestuur van Xonar afgelopen maandag is werd duidelijk dat er woongroepen gesloten gaan worden en daar waar mogelijk samengevoegd worden. Deze koude sanering, die in management termen misschien wel kwaliteitsintensivering genoemd wordt, maakt de SP fractie ongerust. Bovendien is er op dit moment nog geen concreet alternatief voor de te verliezen capaciteit, aldus de Raad van Bestuur.

Vraag college:
Is het college van groepssluitingen op de hoogte?
Hoe ziet u dit voornemen van Xonar in het verlengde van het 'ontzien van het primaire proces'?

Boven op de voorgenomen sluitingen cumuleren de navolgende deels bekende feiten, die bij elkaar opgeteld het primaire proces keihard treffen:

• Een vacaturestop;
• Arbeidscontracten voor bepaalde tijd worden niet meer verlengd;
• Geen vervanging voor vertrekkende vervroegde uittreders;
• Geen vervanging voor langdurig zieke groepsleiders;
• Geen vervanging voor zwangerschapsverloven;
• Geen vervanging bij langdurige ouderschapsverloven.

Er zijn momenteel groepen waar men nog maar nauwelijks een 24-uursbezetting kan garanderen, en dit voldoet niet aan de gestelde voldoende kwaliteitseisen. Veel medewerkers van Xonar op de werkvloer maken zich zorgen over de kwaliteit die zij nog kunnen leveren. De kwaliteit in het primaire proces, de zorg aan kinderen.

Vraag college:
Deelt het college de zorgen van deze medewerkers op basis van deze feiten?

De SP fractie is van mening dat er aan de verkeerde zijde gesaneerd wordt. Wij begrijpen dat er bezuinigd moet worden, dat is nu eenmaal een beleidskeuze van ondermeer dit kabinet. Echter deze maatregelen treffen de cliënten rechtstreeks. Naar onze mening dienen cliënten ontzien te worden en mag Xonar, met haar twaalfkoppige directie, allereerst starten met het saneren in de hogere regionen van de organisatie.

Deelt u die mening?
Welke acties bent u bereid te ondernemen?

In de loop van de volgende week zal er bekend worden hoeveel groepen er weggesaneerd zullen worden en waar mogelijk samengevoegd worden.

Bent u van plan voor die tijd contact op te nemen met Xonar? Wat zal uw boodschap dan zijn?

U bent hier