h

SP solidair met werknemers DSM

12 maart 2004

SP solidair met werknemers DSM

Statenleden, Tweede Kamerlid Jan de Wit en de afdelingen Heerlen en Kerkrade, hebben namens de SP solidariteit betuigd met de werknemers bij de DSM protest-actie in Heerlen.

In een tocht vanaf het stadhuis via de binnenstad naar het hoofdkantoor van DSM, liepen meer dan 2000 DSM-werknemers. In een bijna drie uur durend actieprogramma werden de standpunten en eisen door verschillende sprekers aan de DSM directie duidelijk gemaakt: geen 500 ontslagen, geen uitbesteding van werk voor nog eens 500 werknemers, geen verdere afbraak van werkgelegenheid door te weinig investeringen in Limburg. Wel DSM Limburg uit de verdomhoek halen van de multinational. Wel in Limburg investeren in nieuwe kennis en producten. SP-Statenlid Leny Eijssen: "DSM is groot kunnen worden dankzij de Limburgse mijnwerkers, arbeiders en door overheidssteun. Het is onverteerbaar dat DSM dit vergeten is en Limburg de rug toekeert. Met de opbrengst van de verkoop van de petrochemie aan Sabic, is DSM naar Zwitserland vertrokken om daar het geld te investeren. En nu ook nog beginnen met het afbouwen van de site in Geleen. Ereschuld kent DSM kennelijk niet."

De SP riep iedereen op om DSM aan die ereschuld te herinneren en te blijven herinneren. Ook verklaarde de partij zich solidair met de strijd van de werknemers en de bonden, die het werk te onderbreken voor acties.
De SP-fractie wil dat ook het provinciebestuur solidariteit met de werknemers aan de dag legt. Leny Eijssen heeft de portefeuillehouder economische zaken op 17 februari verzocht meteen met DSM en de vakbonden te gaan praten en de resultaten van deze gesprekken aan Provinciale Staten voor te leggen. Op 2 april wordt in de vergadering van Provinciale Staten een interpellatiedebat over DSM verwacht.

U bent hier