h

DSM schrapt 500 banen in Sittard-Geleen

16 februari 2004

DSM schrapt 500 banen in Sittard-Geleen

Naar aanleiding van de ernstige berichten over de reorganisatie bij DSM en het verlies van 500 arbeidsplaatsen, heeft Burgemeester W. Dijkstra van Sittard-Geleen het initiatief genomen deze week nog in gesprek te willen gaan met DSM over de nu ontstane en toekomstige situatie bij DSM. Naar de mening van de SP-Statenfractie is dit een aangelegenheid welke ook alle inspanningen van het Bestuur van de Provincie Limburg rechtvaardigt ter behoud van deze werkgelegenheid voor Limburg...

Aan: Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg
De voorzitter van Gedeputeerde Staten, de voorzitter van Provinciale Staten
Mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst.
De portefeuillehouder van Economische Zaken, Gedeputeerde M.J.A. Eurlings.
Via E-mail adres: staten@prvlimburg.nl

Betreft: Reorganisatie DSM en verlies 500 arbeidsplaatsen.
Tevens vragen ex.art. 38 Reglement van Orde Provinciale Staten Limburg

Maastricht 16 februari 2004

Geachte Voorzitter,
Geachte Gedeputeerde/Portefeuillehouder EZ

Naar aanleiding van de ernstige berichten over de reorganisatie bij DSM en het verlies van 500 arbeidsplaatsen, heeft Burgemeester W. Dijkstra van Sittard-Geleen het initiatief genomen deze week nog in gesprek te willen gaan met DSM over de nu ontstane en toekomstige situatie bij DSM.

Ook de vakbonden staan (volkomen begrijpelijk) op hun achterste benen en hebben zo hun eigen visie op de ontwikkelingen. Tevens zijn zij zeer verontrust over de onzekerheid omtrent sociale plannen voor de werknemers.

Naar de mening van de SP-Statenfractie is dit een aangelegenheid welke ook alle inspanningen van het Bestuur van de Provincie Limburg rechtvaardigt, ter behoud van deze werkgelegenheid voor Limburg in het algemeen en de regio in het bijzonder. Wij doen een klemmende oproep aan de Portefeuillehouder van Economische Zaken Dhr. M. Eurlings het initiatief van Burgemeester W. Dijkstra te volgen en in gesprek te treden met DSM. Teven zijn wij van mening dat een gesprek met de betrokken vakbonden een eveneens noodzakelijke en gerechtvaardigde inspanning is. Hun visie is uitermate belangrijk in deze problematiek.

Wij maken van deze oproep gebruik ons verzoek formeel middels vragen ex.art.38 RvO Provinciale Staten Limburg aan U voor te leggen.

Vraag 1
Bent U voornemens in gesprek en in overleg te treden met DSM over de huidige situatie en de toekomstige plannen van DSM alsmede met de vakbonden in gesprek te treden en ook hun visie op de problematiek te vernemen?

Vraag 2.
Bent U voornemens alle mogelijke inspanningen te verrichten in het overtuigen van DSM van ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de Provincie Limburg en haar inwoners?

Vraag 3.
Provinciale Staten te informeren over de uitkomsten van deze inspanningen en overleggen, de huidige en toekomstige plannen van DSM, de gevolgen voor de werkgelegenheid en de ontwikkeling van Limburg en de visie van de vakbonden in deze?

Vraag 4.
Bent U met de SP fractie van mening dat DSM in de huidige situatie terecht is gekomen door onvoldoende investeringen in productieprocessen?

Vraag 5.
Bent U met de SP fractie van mening dat DSM een ware veldslag aan het leveren is mede door de massaontslagen bij het aangekochte Zwitserse Roche?

Op 2 september 2003 heeft Uw college een positief besluit genomen een bijdrage te leveren van € 57.500,-- aan de Interreg IIIc aanvraag voor ondersteuning van een European Chemical Regions Network. Tevens zijn twee ambtenaren belast met de uitvoering van het project. In de beschrijving van het project staat vermeld dat DSM bereid is "support" te verlenen gedurende de looptijd van het project.

Vraag 6.
Waaruit bestond en bestaat deze support van DSM?

Vraag 7
Is DSM ook van plan te stoppen met deze support?

Vraag 8.
Indien ja, wat zijn dan de gevolgen voor de doelstelling (bijdrage aan realisatie van Limburg als technologische topregio) van het project?

Vraag 9.
Welke andere Limburgse bedrijven gaven en geven hun support aan dit project?

In afwachting op de antwoorden;
Namens de fractie van de SP (Socialistische Partij) Provinciale Staten Limburg.
Leny Eijssen.

U bent hier