h

Van Bommel daagt burgemeester Leers uit voorbeeld Livingstone te volgen

19 november 2003

Van Bommel daagt burgemeester Leers uit voorbeeld Livingstone te volgen

Harry van Bommel heeft burgemeester Ken Livingstone van Londen namens de SP gefeliciteerd met zijn besluit George Bush niet te ontvangen. Livingstone biedt in plaats daarvan vredesactivisten een receptie aan. Van Bommel daagt burgemeester Leers van Maastricht uit om in december het voorbeeld van zijn Britse collega te volgen, wanneer Colin Powell Maastricht aandoet.

’Red Ken’ Livingstone stelt dat een forse meerderheid van de Londenaren tegen de oorlogspolitiek van het staatshoofd is. De burgemeester baarde gisteren bovendien opzien door in een interview te verklaren dat hij Bush niet erkent als de legitieme president van de VS, vanwege de malversaties rond de verkiezingen van 2000. Van Bommel looft de moed van Livingstone en stelt in zijn felicitatiebrief dat hij een voorbeeld is voor zijn collega’s in heel Europa. "Deze burgemeester is volksvertegenwoordiger in de ware zin van het woord: hij vertaalt de weerzin van de bevolking op een waardige wijze."

Van Bommel daagt burgemeester Leers van Maastricht uit hetzelfde te doen bij het bezoek van de Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken. In de eerste week van december bezoekt Powell de Limburgse stad in het kader van een NAVO-bijeenkomst. Van Bommel: "Nederlandse burgemeesters zie ik een dergelijk dappere houding niet aannemen. Schoothondjesgedrag is hier aan de orde van de dag. Ik daag Leers uit dezelfde houding als Livingstone aan te nemen bij het bezoek van Powell. Bij die gelegenheid zullen vredesactivisten demonstreren tegen de Amerikaanse oorlogspolitiek. De SP zal daar vanzelfsprekend aanwezig zijn."

U bent hier